Då kommer elstödet till norrbottniska hushåll

Det andra elstödet till landets hushåll betalas snart ut. Denna gång går stödet även till norrbottniska hushåll.

Snart kommer elstödet.

Snart kommer elstödet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norrbotten2023-05-05 13:14

Försäkringskassan räknar med att alla hushåll ska ha fått elstödet utbetalt senast den 9 juni. 

För att snabbare få pengarna ska man registrera sitt konto hos Swedbank före den 10 maj om man inte redan gjort det. Har man konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan kommer pengarna dit. Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de har ett konto anmält till kontoregistret. 

Stödet omfattar cirka 10 miljarder kronor och stödet är för perioden november till december 2022. Elstödet går till den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022 och lämnas för 80 procent av den el som förbrukades. 

Stödet per kilowattimme är 90 öre för elområdet 1 och 2, Norrbotten ingår i elområde 1. För elområde 3 får man 126 öre och i elområde 4 är det 129 öre. 

De som hade flera elnätsavtal den 31 december 2022 får en utbetalning per avtal. Pengarna kan komma olika dagar. Man får också ett beslutsbrev från Försäkringskassan per avtal.

För att förhindra att felaktiga utbetalningar görs har Försäkringskassan har ett system på plats för att minska den risken för den som har samma elnätsavtal för hushållet och firman.

Försäkringskassan varnar för bedragare och skriver: "Varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta dig för att be dig logga in någonstans eller lämna ut personliga koder, i samband med utbetalningen av elstöd. Om någon kontaktar dig på det sättet är det ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!