Regionens veckorapport om covid-19 är ingen rolig läsning och nu är smittan nästan lika stor som den var i slutet av novembers toppnotering då 904 testades positivt.
Vecka 7 var det 827 norrbottningar som smittats, det är en ökning med 11 procent i Norrbotten jämfört med vecka 6.
Luleå har haft en ökning i fem veckor i följd och står för en stor del av ökningen förra veckan. Förra veckan testades 490 personer positivt för covid-19, 409 veckan dessförinnan och 159 fall vecka 5.
Enligt Anders Nystedt handlar den ökade smittan om att människor tror sig vara oumbärliga på jobbet.
– Man ska ju stanna hemma när man har symtom. ”Men jag är ju så viktig på jobbet så jag måste gå fast jag har lite symtom." ”Men vi var ju bara åtta på den där festen.” Det är ju enkla regler, men det vekar vara väldigt svårt att följa dem.
I Luleå finns smittan finns ute i samhället.
– Det är vanligare att man smittas i fikarummet på jobbet eller vid samåkning, men om man hamnar i någons utandningsluft kan man smittas. Det skulle inte se ut så här om det inte gick att bli smittad ute i samhället.
Sett till befolkningen är det förutom Luleå, som hade en incidens på 6,27, Övertorneå som sticker ut negativt. Där var det 13 smittade vecka 7 och en incidens på 3,03. Incidens är antalet fall i förhållande till befolkning, i det här fallet fall per 1 000 innevånare.
När det gäller fynden av den brittiska mutationen har de hittats 5,4 procent av screeningen, lågt i en nationell jämförelse, enligt Nystedt.
Nästa vecka är det sportlov, ser man tillbaka har smittan tagit fart vid liknande tillfällen. Men någon avrådan från att resa finns inte.
– Om man vecklar upp sin solstol i den egna drivan är det inte några problem, men man ska inte träffa personer man annars inte umgås med.
Den ökade smittan syns i vården, Region Norrbotten är i förstärkningsläge och där vårdas nu 40 personer med covid-19. Av dem vårdas 10 på covid-iva. Dessutom vårdas fyra norrbottningar på iva på sjukhus i andra län.
– När smittan ökar så blir det fler svårt sjuka som behöver sjukhusvård. Men nu är det ovanligt många i behov av iva, jag tror att det är tillfälligheter som gör det. De som vårdas utomläns gör det på grund av platsbrist.
I äldreomsorgen noteras en lägre smittspridning även om det noteras enstaka fall och utbrott. Antalet människor som dör i covid-19 tenderar minska.
– Jag törs nu säga att det är en vaccineffekt, säger Nystedt.