Covid-19 – ny omikronvariant härjar

Den 1 april klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Samtidigt sprider sig den nya virusvarianten BA.2. "Det är som att försöka fånga en tvål i ett badkar", säger professorn i biomedicin, Matti Sällberg.

Matti Sällberg, professor/biomedicinsk analytiker, Karolinska Institutet, Stockholm.

Matti Sällberg, professor/biomedicinsk analytiker, Karolinska Institutet, Stockholm.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Norrbotten2022-04-01 06:00

Enligt Folkhälsomyndigheten håller trenden i sig – det tillkommer inte några nya coronapatienter på intensivvårdsavdelningar i Norrbotten. Sammanställningen av statistik är gjord av nyhetssajten Newsworthy.

Sedan allmänheten slutat testas för coronainfektion är det svårare att följa smittspridningen. Det går inte att jämföra antalet nya fall med tiden då alla skulle testa vid minsta symtom. För att ändå få en bild av läget tittar man bland annat på beläggningen på sjukhus.

Överläkare Mats Eliasson, Sunderby sjukhus, rapporterar regelbundet om hur många som vårdas för Covid-19 i Norrbotten. Han uppger att det den 31 mars 2022 var 32 som vårdades på avdelning och en person som vårdades på Iva. Enligt honom minskar trycket på covid-vården mycket långsamt.

Nu rapporteras dessutom om den nya omikronvarianten BA.2 som mest troligt dominerar i hela Sverige, enligt Matti Sällberg, professor i biomedicin, Karolinska Institutet.

– Av de fall som diagnosticerats i Stockholm är det 95 procent som har BA.2. Då är det troligt att det är lika stor andel i resten av Sverige. Det sprids så fort.

Till skillnad från Deltaviruset är både BA.1 och den nu aktuella BA.2 extremt smittsamma. Men effekten är lindrigare, förklarar Matti Sällström.

– Antalet diagnosticerade som blir allvarligt sjuka eller dör är betydligt färre idag. Det kan dels bero på att BA.1 och BA.2 är lindrigare infektioner, dels på att vi är vaccinerade. Tre vaccinationsdoser hjälper till att hålla folk borta från sjukhusen för den ger skydd mot allvarlig sjukdom och död.

En fjärde vaccindos finns redan för de som har underliggande sjukdom. Kommer det bli en fjärde och en femte, för hela befolkningen?

– Det beror på hur viruset utvecklas. Viruset är som en tvål i ett badkar, försöker man fånga det sticker det alltid i väg åt et annat håll.

Hur ska vi tänka kring utlandsresor?

– Att covid-19 inte längre klassas samhällsfarlig förändrar ingenting, det finns idag ingen avrådan för resor. Det är bara att följa rekommendationer i det land man vistas i.

Från och med 1 april klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, hur ser du på det?

– Det är rimligt. Men man måste hela tiden vara beredd att ompröva beslutet om det uppstår en variant som är mer smittsam och har farligare symptom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!