Under onsdagen kom beskedet att en äldre person, född i början av 30-talet, hade avlidit efter att ha vårdats på Sunderby sjukhus för en covid-19-infektion.
– Många konkurrerande sjukdomar, precis den riskgrupp som är särskilt känslig för en covid-infektion. Inte förvånande, ändå tragiskt. Hemskt att människor ska behöva dö, sa smittskyddsläkare Anders Nystedt vid onsdagens pressträff.
Hjärtsjukdom och högt blodtryck bidrog till det aktuella dödsfallet. Anders Nystedt uppger att personen inte hade smitttats under resa utomlands, utan var ett exempel på att samhällssmittan på allvar har etablerat sig i länet.
– Vi har smittan runtomkring oss, vi ser en stor spridning mellan individer i Norrbotten.
Hittills har länet uppemot 40 konstaterade coronafall, drygt 15 har behövt sjukhusvård. Bara under onsdagen fick fem av dem intensivvård med respirator.
Dessutom har några fall av coronasmitta konstaterats på äldreboenden i länet.
– Ett säkert, två mer osäkra. Vi har också några fall hos vårdpersonalen, säger Nystedt.
Smittskyddsläkaren menar även att smittspridningen rymmer ett enormt mörkertal och försvarar sitt tidigare uttalande om att "3 000-5 000" redan kan vara drabbade av olika former av coronasmitta i länet.
– Vi ser bara toppen på ett isberg. Var femte-tionde norrbottning har förkylningssymptom, uppemot 40 000 personer. En vettig uppskattning är att tio procent bär på covid-19.
Samtidigt konstaterar han att det handlar om en matematisk uppskattning, eftersom endast de i behov av sjukvård provtas för corona.
– Det hade underlättat om vi kunde ta mer prover, men hela världen skriker efter reagenser (kemisk analys) nu.
Hur många fler norrbottningar kommer smittas av corona?
– Vi vill se att kurvan blir flackare men på sikt hoppas vi att vi får en immunitet – att alla norrbottningar smittas med corona.
Hur många kommer behöva intensivvård?
– Ett väldigt fåtal. I världen rör det sig om under en procent. Alla under 30 år behöver knappt någon sjukvård alls, medan de som är 30-70 år endast i enstaka fall kan behöva det.
Men även yngre kan ju få lunginfektioner på grund av covid-19?
– Ja, men de har en betydligt bättre förmåga att "läka ut" infektionen. Vi har data från både Kina och Italien som visar det.
Per Berglund, chef för länssjukvården, redovisade de scenarion som Folkhälsomyndigheten har tagit fram, som visar att Region Norrbotten kan drabbas av 100 allvarligt insjuknade personer samtidigt – alla i behov av sjukvård – varav 25 patienter måste intensivvårdas med respirator.
– När man blir svårare sjuk i covid-19 är det luftvägarna och lungorna det handlar om. Därför har vi jobbat mycket med att öka IVA-kapaciteten. Vi är på god väg att klara de behov som Folkhälsomyndigheten pekar på.
För närvarande styrs därför vårdresurserna om till IVA, däribland till den specialupprättade coronavdelningen vid Piteå sjukhus, och regionen har även beviljats tio extra respiratorer av Socialstyrelsen.
– Välkommet tillskott, för utöver covid-smittade och svårt lungsjuka behöver vi vanlig intensivvård också. Vi kommer behöva flytta om en hel del respiratorer runtom i länet, beroende på hur läget utvecklar sig.
Vidare säkerställs separarerade patientflöden på länets alla sjukhus och i närtid ska även Försvarsmakten bistå med ett sjukvårdstält som upprättas utanför psykaktuen på Sunderby sjukhus.
– Sjukhuset byggdes inte med tanke på epidemier, och psykakuten är definitivt inte byggd för separerade flöden. Därför måste vi skilja på dem som har en psykisk sjukdom och de som har covid-19, säger Per Berglund.