Coronakrisen: Så stor är länets vårdskuld - i siffror

Tusentals operationer, screeningverksamhet och besök i läns- och närsjukvården ställdes in i Norrbotten på grund av coronapandemin. Här är vårdskulden i siffror.

2 200 inställda operationer och behandlingar – till en kostnad på cirka 130 miljoner kronor. Så ser vårdskulden ut för länssjukvården i Norrbotten på grund av pandemin.

2 200 inställda operationer och behandlingar – till en kostnad på cirka 130 miljoner kronor. Så ser vårdskulden ut för länssjukvården i Norrbotten på grund av pandemin.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Norrbotten2020-09-14 17:00

En stor del av vården pausades när pandemin drabbade länet från mars och framåt. I omställningsarbetet fick läkare, sjuksköterskor och undersköterskor övergå till coronavård, medan planerade operationer för många patienter avbröts – däribland gällande gråstarr, ljumskbråck, höft- och knäoperationer och urininkontinens.

I juni gav regionfullmäktige i uppdrag till regionstyrelsen att utreda hur pandemin påverkade fullgörandet av uppdraget enligt den strategiska planen. 

Av handlingarna inför tisdagens sammanträde framgår vårdskulden – den undanträngda vårdbehovet.

Inställda operationer och behandlingar uppgår till cirka 2 200 stycken till en produktionskostnad på cirka 130 miljoner kronor.

De uteblivna besöken inom länssjukvården är cirka 19 000 stycken till ett värde av drygt 70 miljoner kronor.

Nu pågår ett arbete inom regionen med att åter ta sig an vårdkön.

– Det vi pausade från mars var främst vården för Prio 3-grupperna, vård som kan anstå utan medicinsk risk. Det behöver i sig inte innebära att det innebar ett lidande för många, säger Pia Näsvall, chefläkare.

Operationer är återupptagna i Gällivare och Sunderbyn, snart även i Piteå där tillfälliga avdelningen för covid-patienter åter blir operationssalar.

Närsjukvården redovisar en minskning med cirka 65 000 besök, samtidigt som pandemin medförde positiva effekter i användningen av digitala verktyg. 

– Den digitala omställningen fick en knuff i rätt riktning. Stora värden i att slippa åka långa resor för besök som ändå går att göra lika bra digitalt, säger Näsvall.  

Regionen hoppas också att det minskade antalet fysiska besök håller i sig.

– Vi ska använda våra resurser på rätt sätt. Det ökar vårdens tillgänglighet, ger mer utrymme för de patienter som verkligen behöver träffa oss.  

Folktandvården har ett uppdämt vårdbehov delvis på grund av pandemin, då riskgrupper inte har kallats.  

Även screeningverksamheten pausades, med 6 000 inställda mammografi-undersökningar och 3 800 inställda gynekologisk cellprovskontroller.

Aortascreeningen, för män över 65 år, har startat upp igen och nu screenas personer som är födda 1953.  

– Verksamheten ligger efter i tidsplanen, vilket innebär cirka 2 000 personer. Detta beror till hälften på en vakant tjänst på screeningen och till hälften på pandemin. Vakansen är nu tillsatt, säger Emma Bergström Wuolo, pressansvarig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!