Coronakrisen: "Jag känner ingen oro"

Antalet brott minskar i coronakrisens spår – samtidigt som isolering och social oro kan öka risken för bland annat våld i nära relationer. "Vi följer lägesutvecklingen noga", säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten.

" Vi har stor vana att hantera extraordinära händelser – olyckor, grova brott, försvunna personer. Detta får vi användning för i läget vi befinner oss i nu", sa polisområdeschef Håkan Karlsson.

" Vi har stor vana att hantera extraordinära händelser – olyckor, grova brott, försvunna personer. Detta får vi användning för i läget vi befinner oss i nu", sa polisområdeschef Håkan Karlsson.

Foto: Norr Media

Norrbotten2020-04-03 16:58

Vid fredagens pressträff på länsstyrelsen redogjorde polisområdeschef Håkan Karlsson för den polisiära beredskapen i den stundande coronakrisen.  

– Vi har förberett oss för en pandemi. Sverige ska vara tryggt och säkert. Vi har stor vana att hantera extraordinära händelser – olyckor, grova brott, försvunna personer – och kan planera för förhållanden utöver det normala. Detta får vi användning för i läget vi befinner oss i nu, sa polisområdeschef Håkan Karlsson.

När det gäller personalbemanningen har polisen i Norrbotten läget under kontroll – än så länge.  

– Vi har en god resurstillgång och förhållandevis låg sjukfrånvaro. Vi prioriterar samtidigt om, ställer in utbildningar och annat.  

Redan nu råder en ansträngd personalsituation inom polisen. Borde inte restriktionerna gällande förkylningssymtom och vabbande belasta även din myndighet?

– Vi får säkert samma störningar som i samhället i övrigt. Vi förbereder oss för att ta hand om det på bästa sätt, säger Håkan Karlsson  

Han berättar vidare att ansökningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har minskat i coronasmittans spår.

– Vi för även dialog med arrangörer och restaurangägare. Alla vill förhindra smittspridning och följer de begränsningar som gäller.

Mängden brott i Norrbotten verkar också mattas av just nu.  

– Antalet händelserapporter är sjunkande, liksom antalet inkomna brott. Vi har ett gott läge.

Samtidigt har polisen nationellt gått ut med en uppmaning till allmänheten att vara uppmärksamma på tecken för våld i nära relationer, eftersom coronarestriktioner, uppsägningar och permitteringar innebär att många tvingas tillbringa mer tid i hemmet.

– Vi följer lägesutvecklingen noga. Men det är låga tal så vi vet inte hur samhället påverkas av detta ännu.  

Finns det risk för att medbogarna agerar alltmer desperat i coronakrisens spår?

– Jag känner ingen oro för det nu, vi ser inte det i våra händelserapporter.  

Många i samhället mår dåligt, med varsel som läggs och en ekonomisk depression i antågande. Hur ser ni på den fortsatta utvecklingen?

– Vi gör förstås förberedelser för social oro nu. Samtidigt är det vår styrka. Vi möter oro hos utsatta familjer och andra till vardags, säger Håkan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!