Finlands regering överväger att stänga gränsen helt i coronasmittans spår – och strypa all arbetspendling till Norrbotten. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson varnar nu för att ett 90-tal personer inom vården i Tornedalen berörs – och även regionråden följer utvecklingen.
– De får inte röra arbetspendlingen men nu ska de "skyndsamt" ta beslut i frågan. "Skyndsamt" i Finland kan vara en-två dagar från nu, säger Nils-Olov Lindfors (C).
Han befarar stora negativa följder inom vården.
– Väldigt mycket finsk personal jobbar på svenska sidan – i Haparanda, Övertorneå, Pajala och Överkalix. En ansträngd personalsituation redan i dag som blir ännu allvarligare på grund av läget i Finland. Konsekvensen blir kraftiga omfördelningar av våra resurser – vi får styra om både patienter och personal.
Dessutom ser Lindfors, med den regionala utvecklingen som ansvarsområde, med stor oro på effekterna inom näringslivet – både i Norrbotten och i Finland.
– Jag har kontakt med finskt näringsliv och även de protesterar. Outokumpu exempelvis har ett 100-tal anställda som bor i Sverige och jobbar på stålverket i Torneå.
Men centerpartisten är lika bekymrad över den kraftigt minskade flygtrafiken i landet och hänvisar till att flygplatserna i Umeå, Sundsvall och Skellefteå nu stänger helt.
– Jag har fått information från Swedavia och SAS kommer fortsätta med två turer per dag till Luleå – just nu i alla fall. Katastrof om det förändras, inte minst för fraktflyget, som kan kopplas till persontrafiken.
Coronakrisen inträffar mitt i regionens stora stålbad, med besparingar på 700 miljoner kronor fram till 2022.
Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) och Linda Frohm (M) uppger efter onsdagens regionstyrelse att hela effektiviseringsarbetet är pausat nu.
– Vi gör allt för att prioritera vården nu. Därför går omställningen på sparlåga. Allt fokus läggs på corona och personalläget. Genomlysningarna skjuts på framtiden, säger Kenneth Backgård.
– Vi har heller ingen aning om ännu vad detta innebär för den regionala utvecklingen, vad gäller arbetslösheten och näringslivet, säger Linda Frohm.
Samtidigt blöder Länstrafiken på grund av coronasmittan – och nu kräver regionråden hjälp från statligt håll.
– Folk åker inte buss längre. Vi gör två miljoner kronor i förlust inom den regionala kollektivtrafiken – i veckan. Den får väldigt svårt att överleva. Därför måste vi få kompensation från staten.
Hur mycket kostar coronakrisen Region Norrbotten?
– Det får vi återkomma till – och räkningen går till staten, säger Backgård apropå att regeringen har utlovat finansiella coronastöd till regionerna i efterhand.
– Den här skiten kostar för alla, säger Linda Frohm.
Men coronasmittans katastrofala följder för näringslivet kan paradoxalt gynna regionens personalbemanning, som därmed får tillgång till mer potentiell arbetskraft, menar hon.
– Vi har aldrig haft så mycket varsel som nu. Därför gör regionen inventeringar i de branscher som drabbas hårdast, kontaktar företag och även kommunpolitiker om hjälp från deras håll. Vårdverksamheterna bygger i och för sig på legitimerad personal, men vi har andra verksamheter också – mathantering, lokalvård, servicepersonal med mera, säger Linda Frohm.