Vi har berättat att en chef inom Hemvärnet i Östra Norrbotten har fått sparken och flera engagerade inom Hemvärnet hoppar av i protest.
Överste Jonny Lindfors, chef vid Norrbottens regemente I19, står bakom beslutet att säga upp hemvärnsavtalet med en hemvärnsman som haft en chefsroll inom Hemvärnet.
I beslutet sägs att hemvärnsmannen har varit föremål för särskild uppföljning men problematiken uppges ha fortsatt.
Problematiken beskrivs vara misstanke om missbruk av Försvarsmaktens ekonomi genom inköp där verifikationer saknas och genom avtal om anställning utan mandat, vidare ska hemvärnsmannen ha bedrivit verksamhet och delat ut antagningsbevis utan att ha vederbörlig utbildning för det och slutligen ska han ha bedrivit ett destruktivt ledarskap.
Avslutningsvis sägs att mannen inte lever enligt Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekod.
Nils-Göran Strömbäck är chef vid Gränsjägarbataljonen och han beskriver läget med orden "det är lite oroligt".
En handfull engagerade i Hemvärnet uppges ha hoppat av.
– Mitt råd till alla berörda är att fatta inga förhastade beslut. Ta det lugnt, fira jul och nyår. Avvakta, säger Nils-Göran Strömbäck som på frågan om det inträffade har skadat Hemvärnet i länsdelen säger så här:
– Visst skadar det, men vi befinner oss på bästa stället när det gäller rekrytering och vi har en hel del soldater på väg in.
Borde inte problem och konflikter kunna lösas med mindre än att hemvärnsmän får sparken?
– Jag har ingen uppfattning om vad som har hänt och hur det hanterats, jag har inte den rollen, säger Nils-Göran Strömbäck.
Är det "lågt i tak" för diskussioner och oliktänkande inom Hemvärnet?
– Nej, det är högt i tak. Vi har medinflytande, alla får alltid uttrycka synpunkter och vi har råd på olika nivåer, säger Nils-Göran Strömbäck som på frågan om beslutet om uppsägningen tekniskt sett skulle gå att få omprövat säger "nej, det är ett beslut som inte går att överklaga".
Det är ditt uppdrag, ett tungt uppdrag, att samla alla igen?
– Det är ett tungt uppdrag men det måste göras. Vi måste fokusera, vi måste få lugn och ro i leden och vi måste se framtiden an. Alla måste fråga sig själva "vill jag eller vill jag inte göra det här" när det kommer till att stödja samhället vid svåra påfrestningar, säger Nils-Göran Strömbäck.