Chaufförerna på Dödens väg

Fyra personer dog i trafiken i Norrbotten 2017. Två av dem dog efter olyckor på Europaväg 10. Här talar lastbilschaufförer ut om förhållandena som råder på deras jobb – på "Dödens väg".

Timmertransport. Henriksson kör timmerbil mellan Överkalix och Piteå.

Timmertransport. Henriksson kör timmerbil mellan Överkalix och Piteå.

Foto: Herman Öberg

norrbotten2018-03-21 08:00

På annandag påsk 2017 avled en 40-årig kvinnavid en frontalkollisionutanför Katterjåkk. 22 november dog en 60-årig man efter en singel­olycka i närheten av Stenbron, söder om Gällivare. Den gemensamma nämnaren? E10.

Under 2018 har olyckorna bara fortsatt. Bara i början av mars har två olyckor blivit inrapporterade. Hur är det att köra där dagligen? Norrbottens Media har varit i kontakt med ett tiotal lastbilschaufförer som kör på E10.

De flesta chauförer som berättar om deras arbetsförhållanden vill vara anonyma av olika orsaker. Antingen vill de inte stöta sig med myndigheter eller lokala företag, på något sätt försvåra företagets arbete eller så är de helt enkelt inte sugna på att synas i media. Men de är ändå rörande överens: Arbetsförhållandena är inte bra. En del vill ta i hårdare än så:

– Det är åt helvete att det ska få se ut så här på vägen, säger en av chaufförerna.

Chauffören i fråga har kört på E10 i över 15 år. Hen tycker att vägarna till att börja med är smala. Men framförallt är det spårigt.

– Det är så jäkla dåligt underhåll på vägen och det har bara blivit sämre från år till år. Nu har det blivit så spårigt så att det är livsfarligt, säger chauffören.

Just spåren är något som ställer till det för chaufförerna – och kanske även sådana som hamnar i olyckor.

– Du ser ju spåren i asfalten även på sommaren. När det regnar så kan du se spåren på vägen, säger en av dem.

Men det värsta enligt somliga är inte asfalteringen på vägen, underhållningen eller vägbredden. En del sitter också i chaufförerna. Om inte vägen är anpassad efter människan kanske människan måste anpassa sig efter vägen.

– Vinterväghållningen är väl helt okej. Det är vägen i grunden som är problemet. Men vansinnesomkörningar är det jag upplever som den största faran. Folk har så otroligt bråttom att köra om – och de gör det på olämpliga ställen. Om det så kommer en mötande lastbil spelar inte det någon roll – de ska förbi till vilket pris som helst. Det är minst tio idiotomkörningar per dag.

Samme person tycker dock inte att vägens skick underlättar för någon. Inte heller för en chaufför.

– Det är svårt att göra sitt bästa på jobbet när förutsättningarna är så här.

Efter samtal med ett tiotal chaufförer som alla vill vara anonyma träffar Norrbottens Media Överkalixbon och chauffören Roger Henriksson som kan berätta hur han upplever det. Han vill ge en något nyanserad bild. Och han kör bara upp till Överkalix på E10. Sträckorna närmare Gällivare och Kiruna beskrivs som betydligt sämre.

– Nog är det dåligt på sina ställen även här. Men uppfattningen är ändå att den är mycket värre norrut. Det är smal väg, det lutar och är spårigt.

Henriksson håller med om att många har för bråttom med omkörningar.

– Det är många gånger felet sitter mellan ratten och ryggstödet. Egentligen är det konstigt att det inte har blivit fler olyckor efter den vägen, så som folk kör.

Hur går det att jobba här?

– En gång den här vintern har jag stannat på vägen för att det var så jäkla halkigt. Men då var sandbilen redan på väg och kom efter bara fem minuter, så jag har då själv inte haft större problem. Men nog finns det fel på vägen, det kan jag väl ändå säga.

Olycksstatistik 2012–2017

Dödsolyckor 12, Allvarliga olyckor 8. Måttliga olyckor 36 (20 av dessa har endast polisen klassat som svåra). Lindriga 121.

Totalt 180 olyckor under perioden.

Olyckorna har skett på E10 från Töre och norrut där någon skadats.

Informationen kommer från polis och akutsjukvård. Källorna rapporterar till Strada (Transportstyrelsens informationssystem om vägtrafikolyckor med personskador).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om