Centern i möte med näringslivet i Norrbotten

Utbyggnaden av infrastrukturen går för långsamt, var det budskap som Centerns representanter fick med sig när de mötte Kaunis Iron och Norrbottens handelskammare i Luleå.

Lars Wallgren, Kaunis Iron, till höger, berättade om deras behov av infrastrukturutbyggnad för Centerns representanter Nils-Olov Lindfors, Carola Lidén, Linda Modig och Anders Åkesson.

Lars Wallgren, Kaunis Iron, till höger, berättade om deras behov av infrastrukturutbyggnad för Centerns representanter Nils-Olov Lindfors, Carola Lidén, Linda Modig och Anders Åkesson.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2022-08-31 16:48

Anders Åkesson (C), vice ordförande för riksdagens trafikutskott, hade kommit till Norrbotten för att inför valet komplettera sin bild av industrialiseringen på pågår i länet, inbjuden av Centern i Norrbotten. Här hade de möten med Norrbottens handelskammare, men även Lars Wallgren från Kaunis Iron.

– De infrastrukturella satsningarna som man pratar om, till exempel dubbelspårig järnväg och utökad axelvikt till 32 ton, ligger alldeles för långt bort i tiden. Tittar man i planerna så ligger de ganska långt fram, men vi behöver dem nu, säger Lars Wallgren

– Det jag framför allt tar med mig från besöket i Norrbotten är dels hur enormt stora industriinvesteringar det handlar om, över tusen miljarder kronor när Handelskammaren summerar och dels det tidsfönster som Handelskammaren talar om där industrin nu är beredda att investera. Då blir det ett problem när man ställer den tidtabellen mot den nationella tidtabellen för transportinfrastruktur, som sträcker sig till 2032 som tidigast, säger Anders Åkesson (C).

– Syftet att vi är här är inte att berätta för Kaunis Iron vad vi gör utan för att höra hur näringslivet ser på investeringsmöjligheterna. Vi behöver infrastrukturen, kompetensförsörjningen och så behöver vi tillståndsprocesser som är effektiva och rättssäkra. Det är frågor som vi utvecklat Centerns politik i, säger Linda Modig (C) riksdagsledamot för Norrbotten och 1:e vice ordförande i Centerpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!