Cancerfonden har beställt rapporten Prevention (engelska för "förebyggande") av konsult- och revisionsföretaget EY. I den lyfter Cancerfonden fram att den ökade fetman i landet riskerar att bli den största påverkbara orsaken till cancer – och därmed överskugga rökning. I Norrbottens län har var femte invånare ett BMI (body mass index) över 30, medan hälften har ett BMI över 25 vilket motsvarar övervikt. Förutom ökade risker för hjärt-kärlsjukdomar så flaggar nu Cancerfonden för de 13 typer av cancer som är vanlig bland överviktiga.
– Vi har sedan länge vetat att levnadsvanorna i Sverige blir sämre och mer ojämlika. För vissa åldersgrupper har andelen med övervikt fördubblats sedan 1980-talet. Flera faktorer talar för att övervikt i en framtid kan passera rökning som den största påverkbara riskfaktorn för cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Detta är en trendspaning och det är över de kommande 25 åren som risken kan öka – enligt rapporten så pass mycket att närmare 11 000 personer kan komma att drabbas av de 13 cancerformerna. För att bryta trenden efterlyser Cancerfonden en aktivare folkhälsopolitik från regeringen och är kritiska mot att riksdagsbeslut om nationell samordning, stöd och uppföljning inte genomförts ännu.
– Det är ohållbart att ansvaret är så uppsplittrat och otydligt, och att stödet till regioner och kommuner är så svagt, säger Ulrika Årehed Kågström.
Cancerfonden lyfter fram en särskild skatt på sockersötade drycker och skärpt lagstiftning kring marknadsföring av livsmedel som riktas mot barn.
– Självklart är det i slutändan vi människor själva som väljer hur vi ska leva våra liv. Men politiken har en viktig uppgift att stödja och skapa förutsättningar för alla att kunna leva hälsosamt. Att minska rökningen så mycket som har skett de senaste decennierna i Sverige hade aldrig varit möjligt utan kraftfulla och långsiktiga politiska åtgärder. Vi behöver göra det igen, säger Ulrika Årehed Kågström.