Bara dagar efter att Magdalena Andersson (S) har utsetts till Stefan Löfvens efterträdare står Sverige på randen till en regeringskris.
Till att börja med har S+MP-regeringen inte avslutat de svåra förhandlingarna med C när det gäller ett uppluckrat strandskydd och en stärkt äganderätt för skogsägarna.
C kräver att löftena från Stefan Löfven hålls – och att reformerna genomförs.
– Frågorna kring stranden och skogen är kolossalt viktiga för länet. Vi har ett historiskt skyltfönster mot omvärlden i och med den gröna nyindustrialiseringen och då är det avgörande att vi får attraktiva livsmiljöer, där ett mer rättvist strandskydd är en viktig del, säger Övertorneås riksdagsledamot Linda Modig (C), vice partiordförande.
Hon understryker vikten av att regeringen levererar även när det gäller stärkt äganderätten för skogsägarna och hänvisar till att statliga myndigheter har tagit över stora delar av privat och produktiv skogsmark till förmån för avsättningar för skyddade naturreservat.
– Staten har tagit mark utan att betala för sig, vilket sticker i ögonen på oss centerpartister. Det saknas legitimitet. Solklara överträdelser på den grundlagsfästa äganderätten. Rena rofferier.
Har ni fått garantier från S och MP om att kraven gällande strandskyddet och skogen infrias?
– Inte ännu. Inget är klart. Du har säkert noterat att Löfven inte har meddelat sin avgång ännu. Men jag utgår från att han hedrar vår överenskommelse.
Hur ser du på riskerna med att MP lämnar regeringen om ni får igenom era krav?
– Inte C:s problem. Det är inte vi som gör anspråk på att bli tolererade i riksdagen i statsministeromröstningen, säger Linda Modig.
C har även ett tredje krav på regeringen för att släppa fram Magdalena Andersson (S), nämligen en reformerad arbetsrätt med fler undantag från turordningsreglerna.
Och även på denna punkt kärvar det, eftersom V-ledaren Nooshi Dadgostar hotar med att fälla regeringen om inte de ges mer inflytande. Exempelvis vill V att hela las-processen skjuts upp till efter valet 2022.
– Vi sitter inte i förhandlingar med V om detta. Vi har inget med dem att göra. Men arbetet med att reformera arbetsrätten och las ska inte pausas. Det ska tvärtom fullföljas, säger Linda Modig.
Samtidigt är det är ett nytt politiskt läge sedan Januariavtalet föll och L gick över till den borgerliga sidan, och för att S och MP ska få ihop ett regeringsunderlag krävs att både C och V accepterar dem, vilket Modig är medveten om.
– Rent matematiskt måste S och MP skrapa ihop 175 mandat i riksdagen. Men hur de gör det, är upp till dem.
Om S går V till mötes i viktiga frågor, utöver budgeten, hur ställer sig C till det?
– För tidigt att svara på. Det är inte vi som förhandlar via medier och ställer ultimativa krav, som Nooshi Dadgostar gör, men vi är tydliga med våra tre krav och då får regeringen leverera.
Enligt tidningen Expressen finns det enskilda C-ledamöter som redan nu vill dra tillbaka stödet till S men Linda Modig är försiktig i kommentarna till det.
– Jag förstår att spekulationerna finns men titta då på hur vår riksdagsgrupp agerade vid förra misstroendevoteringen mot Löfven. Vi agerade samlat då.
Är det en svår utmaning att hålla partiet enat nu?
– Jag har en stor ödmjukhet för hur vi sköter våra interna processer och hittills har vi lyckats navigera i ett mycket utmanande parlamentariskt läge. Jag tror att vi kommer att klara detta och landa på fötterna nu också. Jag känner mig trygg med våra interna processer, säger Linda Modig.
Under måndagen fortsätter V att pressa regeringen och Nooshi Dagostar uppger för Expressen att C måste tänka om i kravet att hennes parti inte ska ges inflytande i den ekonomiska politiken. En ohållbar hållning, enligt V-ledaren.
– Vi kan inte ha förhandlingsförbud mot varandra. Den hållningen som C har är inte överlevnadsbar, säger Dadgostar.
Hon får stort medhåll av Birger Lahti (V), riksdagsledamot från länet.
– S har alltid räknat med stödet från oss men så här är det: varför skulle vi ens ställa upp i valen om det bara handlade om att stötta S? Nooshi har sagt att hon håller det hon har lovat väljarna, att det ska synas en prägel av vår politik för att släppa fram regeringen. Marknadshyrorna var ett bra exempel på att det finns gränser för oss.
Han håller med om att det ytterst handlar om att C måste anpassa sig till det nya politiska landskapet.
– Absolut. Det finns ett pris för att räkna med vårt stöd. Det måste både C och S förstå.
Men C har konsekvent sagt att V ska lämnas utan inflytande och kallat dem ett "ytterkantsparti" i likhet med SD.
– Ett lågvattenmärke av C. Jag gick med i partiet 1981 och vi har gjort vår resa, gjort upp med det kommunistiska arvet. Jag har aldrig själv kallat mig för kommunist. Ändå försöker C dra det ”spöket”. Jättemärkligt att fortsätta resonera så.
Vem måste ändra sig i detta "chicken race"?
– Regeringspartierna och även C måste inse läget. Enkel matematik. De kan inte bortse från en halv miljon V-väljare och bara kallt räkna med att vi alltid ska stötta dem.
Var slutar detta?
– Det är upp till Magdalena Andersson och Centerpartiet. Det blir spännande två veckor framåt, säger Birger Lahti (V).