Byggföretagen: "Vi måste välkomna alla"

"Vi måste välkomna alla", säger bransch- och arbetsgivarorganistionen Byggföretagen, för efterfrågan på kompetent arbetskraft inom byggbranschen är stor. En efterfrågan som kommer att öka i takt med industrisatsningarna i Norrbotten.

Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig Norrbotten, Byggföretagen, tror på utbildning och praktik för att få fler att börja inom byggbranschen.

Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig Norrbotten, Byggföretagen, tror på utbildning och praktik för att få fler att börja inom byggbranschen.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2021-10-11 14:07

– Vår bransch behöver bli många fler för vi har massor att göra och vi alldeles för få som kan göra jobbet. Därför måste vi välkomna alla och ge dem chansen för då får vi mycket tillbaka, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen Norrbotten.

Erik Ranängen pekar på ett exempel som han tycker är lyckat, Hadi Rafzan, som kom som ensamkommande från Afghanistan, utbildade sig till snickare och idag bygger hus som fast anställd på Vittjärvshus.

– Hela kompetensförsörjningsfrågan är jätteviktig för oss, men det kräver att företagen gör jobbet för det gör inte vi. Det gör våra medlemmar, säger han.

– Vi behöver fler nyanlända, fler kvinnor och mer mångfald i byggbranschen för vi har en enorm kompetensbrist, säger Annica Pettersson, företagsrådgivare Byggföretagen.

Hon pekar också på ett annat problem.

– Vi måste också få dem att stanna kvar i Norrbotten. När det gäller nyanlända så har vi många företag som tagit emot dem, men vi vet också att många av dem som börjat jobba och som fått sitt yrkesbevis har flyttat härifrån. Vi behöver få dem att stanna kvar och det gäller också tjejer, säger hon.

Över hälften av Byggföretagens medlemsföretag har tackat ner till jobb den senaste tolvmånadersperioden för att de inte har tillräckligt med folk. Arbetslösheten är också mycket låg i Norrbotten och Västerbotten. 

En väg in i branschen och få ett jobb är genom att gå en utbildning och sedan göra praktik på något byggföretag. För det krävs någon form av utbildning, bland annat med tanke på säkerhetskraven på en byggarbetsplats.

– Jag tror framför allt att gå på skolorna för att lära sig att bli snickare och sedan komma ut på praktik. Är man praktiskt lagd så kan man med visning lära sig snabbt. Kommer man sedan in på ett företag där det finns flera runt omkring så får de språket där, säger Terese Eriksson-Lång, delägare i Vittjärvshus. 

– Det här med praktik är ett bra sätt att lära känna varandra. Om man går en utbildning och en del av den utbildningen är praktik så brukar det lösa sig med praktikplatser.  Ser man då att det här fungerar bra så finns alla möjligheter att få ett fortsatt jobb, så det är en jättebra väg in, säger Erik Ranängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!