Byggbranschen: "Historiskt höga siffror"

Det byggs för fullt i länet, bostadsbrist råder och företagen har mycket att göra. Samtidigt finns det utmaningar för byggbranschen. Det berättar Fredrik Kristiansson på Sveriges byggindustrier.

Fredrik Kristiansson menar att behoven av investeringar i byggbranschen kommer att fortsätta öka. ”Jag tror definitivt att det kommer behövas ännu mer resurser framöver”, säger han.

Fredrik Kristiansson menar att behoven av investeringar i byggbranschen kommer att fortsätta öka. ”Jag tror definitivt att det kommer behövas ännu mer resurser framöver”, säger han.

Foto: Elin Emborg

Norrbotten2018-10-03 07:00

Stadsomvandlingen i Malmfälten och flertalet nya bostadsprojekt i kuststäderna. Det händer mycket i byggbranschen just nu.

– Tittar man på nivåerna för de totala bygginvesteringarna i Norrbotten ser man att vi är uppe i 16 miljarder på årsbasis. Det är historiskt höga siffror, säger Fredrik Kristiansson, lokalchef Luleå på Sveriges byggindustrier.

Han förklarar att det är ett stort behov av infrastrukturinvesteringar, vägar och järnvägar, som ligger bakom de höga siffrorna.

– Sedan har vi bostadsbrist i många kommuner vilket också driver på investeringar. När det går bra för länet hamnar byggbranschen där mitt i. För någonstans ska du bo, någonstans ska du arbeta, och du ska kunna transportera dig däremellan. Det landar på byggbranschen att lösa det.

Var byggs det mest i länet just nu?

– Vid kusten och fyrkanten har vi historiskt sett haft bra investeringar. Mest aktuellt just nu är stadsomvandlingen i Malmfälten, både i Kiruna och Gällivare men även en del i Pajala i och med gruvetableringen. Basindustrin står också för höga siffror, där det investeras stora pengar i anläggningar, säger Fredrik Kristiansson och fortsätter:

– Tittar vi på bostäder byggs det naturligtvis mest i de stora kommunerna; Luleå, Piteå, Boden och Kalix. Men nu kommer Kiruna jättestarkt, det ska investeras mycket i och med flytten. Malmberget monteras ner och det ska byggas upp motsvarande antal bostäder i Gällivare.

Det byggs väldigt mycket just nu. Byggs det för mycket?

– Nej. Det kanske låter kaxigt, men det är ganska riskfritt. Vi är uppe i 16 miljarder nu, men om tio år kommer vi kanske prata om 26 miljarder. Så stora är behoven av investeringar. Jag tror definitivt att det kommer behövas ännu mer resurser framöver.

Samtidigt som branschen blomstrar finns det dock utmaningar. Många företag har problem med svag lönsamhet, en del tvingas till konkurs.

– En förklaring är att man tagit på sig för mycket jobb. Sedan är det tung konkurrens där ute, prisbilden är tuff för företagen. Man slåss i olika segment, företag som jobbar mot privatpersoner är till exempel väldigt känsliga för osund konkurrens, företag som jobbar svart. Att konkurrera med dem är omöjligt. Hittar man då inte uppdrag kanske man försöker dra ner på marginalerna och komma åt jobben i alla fall, sedan kan det visa sig att man tagit i för hårt, säger Fredrik Kristiansson.

Så det är tufft trots att det är bostadsbrist och behöver byggas?

– Ja, och det är en jättestor debatt just nu. Men allt vi bygger behöver ha en beställning, och att beställa bostäder är en jättestor investering. Efterfrågan på bostäder är störst bland unga människor och nyanlända, två grupper som inte alltid har kapitalet som krävs för att efterfråga det som byggs. Vi får en missmatch, vilket är ett stort problem.

En annan utmaning är att locka mer folk till branschen.

– På grund av investeringsviljan har vi utmaningar med kompetensförsörjning. Ska vi få fler att välja vår bransch måste vi ha bra utbildningar, vända oss till en större grupp och tänka mångfald. Vi behöver bli många fler i byggbranschen.

Fredrik Kristiansson menar att ett hinder kan vara de fördomar som råder om byggbranschen.

– Vi brottas med en bild av en bransch av män för män i skitiga kläder. En sådan bild är kanske inte det man som ung lockas till. Men jag brukar säga åt unga att våga testa, jag tror att många blir positivt överraskade av byggbranschen. Vi försöker jobba mycket med mångfald, vår bransch har väldiga utmaningar i den frågan. Vi ser inte ut som samhället i stort gör. Vi vill se mer kvinnor och utrikesfödda i vår bransch, så att vi speglar dem vi bygger för.

Hur jobbar ni med mångfald?

– Vi försöker uppmärksamma frågan och ta initiativ till träffar. Sedan är det främst företagen som själva måste jobba med dessa frågor. Vi tar små kliv framåt och det är kul att vi har många exempel på företag som kommit långt i detta, säger Fredrik Kristiansson och fortsätter:

– Arkitektkontor är den delsektor med mest jämn könsrepresentation, där var cirka 46 procent kvinnor år 2016. Även fastighetsbolag och fastighetsförvaltning har med sina dryga 38 procent en relativt jämn könsfördelning. Inom byggmaterialindustrierna och tekniska konsultbyråerna är en av fem kvinnor. Sammantaget är nio procent kvinnor i de 60-talet olika yrken inom byggindustrin.

Några aktuella byggprojekt i länet Sveriges Byggindustrier

Luleå

Kuststad 1, 2, 3, 1 miljard, Nåiden

Malmporten, 1,2 miljarder, Trafikverket

Sunderby sjukhus, psykiatrin, 225 miljoner, Nyab

Sunderby sjukhus, akutmottagningen, 200 miljoner, Peab

Kronandalen, vård- och omsorg, 245 miljoner, NCC

Gällivare

Flerfamiljshus, 100 miljoner, SA Englund

Gymnasieskola, 140 miljoner, Nåiden

Flerfamiljshus, 150 miljoner, Lindbäcks bygg

Boden

Flerfamiljshus, Gamla brandstationen, 350 miljoner, Nåiden

Vårdboende Björknäs, 225 miljoner, Peab

Kiruna

Hotell kv 10 ny stadskärna, 375 miljoner, Skanska

Lägenheter och kontor kv 1 ny stadskärna, 240 miljoner, Nåiden

Bostäder kv 8 ny stadskärna, 150 miljoner, Kiruna Bostäder

Listan anger ungefärligt värde på investeringen samt ansvarigt byggföretag i de fall en sådan är utsedd, annars anges beställarorganisation.

Sveriges Byggindustrier är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på svenska byggmarknaden.

Organisationen har cirka 3 500 medlemsföretag i 25 lokala byggföreningar, fördelat på sex geografiska regioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om