Bucht (S) vill stoppa EU:s skogsstrategi

Den 20 juli presenteras EU-kommissionens förslag till ny skogsstrategi. Mycket tyder på att förslagen går stick i stäv med svenskt skogsbruk. "EU har ingenting med svensk skogspolitik att göra", säger den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

Den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) vill sätta stopp för EU:s kommande skogsstrategi.

Den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) vill sätta stopp för EU:s kommande skogsstrategi.

Foto: Herman Öberg

Norrbotten2021-07-09 06:00

För några veckor sedan läckte ett utkast till den nya strategin ut i medier och nu riktas kritik mot den kommande strategin. Sven-Erik Bucht, som nu mera är pensionär, kunde inte hålla sig borta från debatten. 

undefined
Sven-Erik Bucht (S) var landsbygdsminister 2014-2019.

– Skogsbruket har bidragit till att Sverige är ett av världens rikaste länder. Nu måste vi sätta klackarna i backen ordentligt. Skogspolitiken ska inte hanteras på EU-nivå, säger han. 

Bland förslagen som presenteras i den kommande strategin finns bland annat stopp för kalavverkning, satellitövervakning av skogsbruket i Europa samt skydd och återställande av mer skog. 

Den tidigare ministern menar att svenskt skogsbruk redan är hållbart och att en minskad avverkning skulle riskera att leda till arbetslöshet. 

– I Norrbotten har det en jättebetydelse. Vi skyddar redan ungefär 30 procent av skogen, ska vi skydda ännu mer kommer det leda till allvarliga konsekvenser, säger Bucht. 

Han förklarar att det är den växande skogen som tar upp koldioxid. 

– Skogen i Sverige ackumulerar 140 miljoner ton koldioxid varje år, det är dubbelt så mycket än vad vi släpper ut, säger han. 

Samtidigt menar Bucht att skogsbruket också gör skogen vackrare. 

– De gamla skogarna är helt igenväxta, i dem går det inte att ta sig fram. Det är i de brukade områdena som det efter några år växer upp fantastisk skog som kan nyttjas för rekreation, arbete och utveckling av turismen, säger Sven-Erik Bucht. 

undefined
Sven-Erik Bucht menar att det är skogsbruket som till stor del burit Sverige ur fattigdom och gjort landet till den välfärdsstat som det är i dag.

Han medger att kalhyggen ser trista ut de första åren. 

– Men de växer upp igen. Skogsbruket genererar massor av välfärd åt oss samtidigt som den är oerhört viktig i det fossilfria samhället. Det är av skogen vi kan göra biobränsle, bygga hus, komposit och textilier. 

– Jag tycker EU är bra men när det gäller skogsfrågan ska de inte klampa in och bestämma. Ger man dem lillfingret tar de hela handen, säger Bucht. 

Enligt honom har det svenska virkesförrådet fördubblats de senaste 100 åren samtidigt som 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog. 

– Vi fick vår skogslagstiftning 1903, den sade att för varje träd man hugger ner ska man återplantera minst två träd. Vi har tagit ansvar för skogen. Vi har en strikt reglerad återbeskogning. EU får tycka vad de vill, men de ska inte blanda sig i nationell skogspolitik.

EU:s skogsstrategi

Utkastet till skogsstrategi fokuserar i stora delar på bevarande, återbeskogning och skydd av skogar till förmån för produktion. I det utkast som läckt ut presenteras bland annat bindande lagstiftning om återställande av natur, strikt skydd av all gammal skog och att kalhyggen endast ska tillåtas om det krävs av miljöskäl. Enligt förslagen ska även andelen kortlivade träprodukter reduceras. 

Strategin syftar till att stärka EU:s befogenheter inom skogspolitik. 

Källa: North Sweden European office

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!