När regeringen beslutade att 2017 ge jägare bosatta i Sverige tre veckors företräde till småviltsjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen välkomnades det i den svenska jägarkåren.
Nu har utländska jägare hittat ett sätt att få samma fördel igen.
De köper billiga fastigheter i byar i Norrbotten och får jaga på premiären den 25 augusti, rapporterade Sveriges Radio i veckan.
Fastigheter i Koler och Slagnäs har fått sex till åtta norska eller italienska delägare. Länsstyrelsen godkänner dispenserna, men tolkningen sågas av förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.
– Sunt förnuft säger att det är uppenbart att vissa utnyttjar systemet. Man köper en fastighet i någon kommun, billigt, där det inte finns ens en byggnad. Så delar man så att sex, sju eller åtta äger den och säger "nu har vi rätt". Det ska länsstyrelsen inte tillåta.
Sven-Erik Bucht, som själv är jägare, var med och drev igenom de nya reglerna. I rennäringsförordningen står det att personer med "närmare anknytning" till Sverige, som jobbar här, driver företag eller äger en fastighet, får samma fördel.
– Men du kan ju ha hundra stycken som säger att de äger en del av en fastighet, säger Bucht.
– Säg nej och låt dem överklaga, tycker han.
Enligt tidigare reglerna från 2007 fick utländska jägare jaga småvilt på lika villkor. Men stora mängder fågel fälldes under jakt med utländska guider, framför allt i Jämtland.
– En äldre man som jagat ripa i hela sitt liv fick under alliansregeringens regelverk åka över 15 mil för att få jaga ripa, därför att i hans hemtrakter var det norrmän, italienare, fransmän och alla möjliga som jagade. Det får fan inte vara så, säger Bucht.
Kommunalrådet i Kiruna, Gunnar Selberg (C), tycker att det är smickrande för Norrbotten om norrmän trixar för att få komma hit och jaga.
– Men det är oerhört viktigt att vi kan erbjuda lokalbefolkningen det här som en unik resurs för det är en anledning till att folk bosätter sig här och stannar här.
Svenska jägareförbundet tycker inte att kryphålet är önskvärt.
– Är det ett större problem eller några enstaka, då är det kanske inget att göra en jätteaffär av. Men om det blir kutym som innan så får man skruva på reglerna för närmare anknytning och hur man ska tolka, säger viltvårdskonsulenten Björn Sundgren.