Antalet långtidsarbetslösa i oktober var 182 675 personer, enligt Arbetsförmedlingens statistik. En arbetslöshet som, enligt Sveriges kommuner och regioner, förväntas stiga och som i förlängningen kan innebära att fler enskilda personer behöver hjälp från kommunen för att försörja sig.
En av de viktigaste faktorerna för att komma ur långtidsarbetslösheten och därmed kunna försörja sig själv, är utbildning. 85 procent av de som fått ett jobb har minst en gymnasial utbildning och nästan 60 procent är inrikesfödda, visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
– Bland de med en eftergymnasial utbildning finns det en stor variation av yrken som bryter deras arbetslöshet. Allt ifrån lärare till städare eller restaurang- och köksbiträden, säger Henrik Bengtsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Rapporten visar vidare att åtta av tio kommer från grupper med svag konkurrensförmåga. Där visar rapporten på att utbildningsinsatser är viktiga för att de arbetslösa ska kunna få ett jobb.
– Ofta handlar det om en "missmatch", att man inte har den kompetens som arbetsgivaren söker. Med rätt kompetens konkurrerar man bättre om jobben på en god arbetsmarknad, vägarna till ny kunskap kan vara både genom teoretiska eller yrkesinriktade utbildningar, säger Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef i södra Norrbotten.
Till grupper med svag konkurrensförmåga räknas de som saknar gymnasial utbildning, är födda utanför Europa, har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga eller är 55 år och äldre. Norrbotten sticker ut positivt vad gäller långtidsarbetslösheten, som minskar i länet. I oktober fanns 2 724 personer som varit utan arbete i minst 12 månader. Av dessa var 1 760 inrikesfödda medan 964 var utrikesfödda. För de utrikesfödda var det antalet lägre än de båda föregående åren, med drygt 1 100 personer.
– Vi har inte samma problematik som i storstäderna med en ökande långtidsarbetslöshet som biter sig fast, vi har på sätt och vis en omvänd utmaning då vi har allt färre personer i arbetskraftsreserven i länet. Men för den som är långtidsarbetslös behövs ofta någon form av kompetenshöjande insats för att komma i jobb, eller någon annan form av stöd, säger Marita Lundgren.
Arbetsförmedlingen har flera åtgärder som de kan sätta in för att människor ska kunna få ett arbete. Enligt ett regeringsuppdrag från hösten 2020 så kan arbetssökande som uppbär ersättning från Arbetsförmedlingen få krav att söka reguljär utbildning om man bedöms ha för kort eller fel utbildning.
– Det har fått en viss effekt. Fler tar steget och söker sig till studier, både yrkesstudier och teoretiska. Sedan tror jag också att pandemin har gjort att många sett över sin kompetens, eftersom yrken och arbetsmarknad förändras, man passar på att skaffa ny kunskap och söka andra jobb, säger Marita Lundgren.
Samarbetet med de fristående aktörer som jobbar med matchningstjänster har också utökats, något som berör även de långtidsarbetslösa.
– Vi upphandlar så kallade rusta- och matchatjänster i en ökande omfattning, det hänger ihop med att Arbetsförmedlingen reformeras. Utvecklingen av vårt samarbete med aktörerna är viktigt för de långtidsarbetslösa, säger Marita Lundgren, Arbetsförmedlingen.