Forsen är ett projekt- och byggledningsföretag med verksamhet i norra Sverige. De har fått känna av bristen på kompetent personal inom branschen.
– Det är några projekt i Skellefteå som vi inte har fått igång där för att entreprenadmarknaden är så överhettad att det inte finns resurser. I Norrbotten är det också jättetufft. Jag hade ett möte med Kiruna kommun och hörde att de har liknande utmaningar, säger Thomas Persson, projektledare vid Forsen.
I norra Sverige är det brist på erfaren och kvalificerad personal inom bygg- och projektledning. Något som Forsen känner av.
– Det kan bli en huggsexa om den kompetens som finns att tillgå och det är inte bra. Vår idé är i första hand att inte rycka ifrån andra för då blir den totala marknaden inte bättre. Vi vill stötta och entusiasmera människor att komma in i den här branschen, säger Thomas Persson.
Att det är brist på kompetens inom byggbranschen är något som Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig för arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Norrbotten känner igen.
– Vi genomförde en undersökning bland våra medlemsföretag och då var det över 50 procent som svarade att de tackat nej till jobb den senaste 12-månaders perioden på grund av brist på arbetskraft. Det kommer att bli en jättestor utmaning i och med industrisatsningarna att hitta tillräckligt med resurser, för vi kommer att behöva dubblera vår byggtakt under de närmaste 20 åren, säger Erik Ranängen.
För Forsen har kompetensbristen gjort att de börjat använda sig av en ovanlig metod vid rekryteringarna. De rekryterar från en annan bransch och skolar in dem i byggbranschen.
– I Kiruna har vi rekryterat en mycket god ledare men som inte har gjort den långa resan inom byggbranschen. I de stora projekten behövs mycket gott ledarskap och koordinering av de olika delarna. Man får bygga upp organisationen lite okonventionellt med specialister inom olika delområden men med bra ledare som håller i processerna. Det testar vi nu i Kiruna, säger Thomas Persson.
– Ja, vi ser att vi måste arbeta lite annorlunda för att hitta lösningar. Vi måste utbilda fler och få fler att byta till vår bransch, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen i Norrbotten.