Brexit: så påverkas länets träindustri

När Storbritannien kliver ur EU sker en rockad inom den globala trähandeln. Norrbottens Affärer har tagit reda på hur de norrbottniska producenterna påverkas.

Den svenska träindustrin är stark på världsmarknaden.

Den svenska träindustrin är stark på världsmarknaden.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbotten2017-08-16 15:08

Trävarumarknaden är under stor förändring. Storbritannien, som är en stor och stabil importör av svenska trävaror, kliver ur EU vilket försvagar valutan och påverkar inhemsk konsumtion. USA har infört en importtull på drygt 20 procent på kanadensiska trävaror, vilket kan leda till en större rockad inom den globala trävaruhandeln. Samtidigt växer trävaruimporten till Kina mycket starkt.

– Huruvida Brexit kommer påverka den globala trävarumarknaden eller inte är lite för tidigt att sia om idag. Det finns väldigt starka länkar mellan de svenska sågverken och den brittiska träindustrin så viss svensk export kommer kvarstå, säger Jan Wintzell, chef för affärsutveckling och innovation på Sveaskog.

Förra året exporteras drygt två miljoner kubikmeter trävaror per år till Storbritannien, motsvarande ca 15 procent av den svenska trävaruexporten.

Wintzell menar även att USA’s importtull mot Kanada kan leda till en växande marknad för Sveriges sågverksindustri.

– De nordsvenska trävarorna är väldigt uppskattade runt om i världen, menar han.

– Men Kanada kommer säkerligen fortsätta hålla sin produktion uppe och därmed söker de sig nog vidare till andra marknader. Vi kommer möta ökad konkurrens från sågverken i Kanada på den kinesiska marknaden.

Är svenska sågverk konkurrenskraftiga nog att möta Kanada?

– Ja och för det talar kvaliteten på den svenska trävaran, inte minst den nordsvenska trävaran med tätvuxen virke som dessutom levereras väl sågat och torkat. Andra viktiga faktorer för sågverkens konkurrenskraft är givetvis växelkurs och transportmöjligheten vilket över tiden erbjuder utmaningar.

På SCA är man inte heller orolig.

– Vi exporterar stora volymer till Storbritannien, problemet är eventuellt att pundet är lågt just nu. Det slår direkt mot oss, säger Lars Bogren, chef på Munksunds sågverk.

– Men vi har inga planer på att förändra något i dagsläget.

Även om förändringar av sågverkens marknader kommer ske så framstår den globala efterfrågan växa och att nordsvenska sågverk har en plats i denna marknad det är en sak som är säker.

– Den kinesiska marknaden har varit väldigt liten för oss tidigare men växer nu starkt, säger Jan Wintzell som inte är orolig för Sverige.

– Det finns goda framtidsutsikter för svensk skogsnäring, vi är konkurrenskraftiga och vi har många möjligheter att stärka både konkurrenskraften och lönsamheten i vår näring.

Svensk träindustri

Sverige är den tredje största exportören av trävaror i världen.

Tvåa och trea är Kanada och Ryssland.

I Sverige sågas idag omkring 18 miljoner kubikmeter trä och 12-13 av dessa miljoner exporteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om