Coronaviruset har bidragit med en stor belastning för sjukvården i länet däremot har räddningstjänsten i Luleå märkt att de inte rings ut på lika många larm.
– För vår del så rör det sig om 25 procent till kanske närmare en tredje del färre utryckningar, säger Mikael Andersson, tf räddningschef för räddningstjänsten i Luleå.
Hos räddningtjänsten i Luleå har man en sjukfrånvaro på drygt tio procent vilket är något högre än vanligt men Mikael Andersson anser ändå att man har goda förutsättningar för att hjälpa till att avlasta sjukvården.
Den lägesbilden delas av Bengt Nilsson, räddningschef för räddningstjänsten i Boden.
– Vi har en relativt god bemanning av personal och har därför ställt oss positiva till vår personal på frivillig basis jobbar inom sjukvården, säger han.
Enligt Mikael Andersson är det regionen som ställt frågan till räddningstjänsterna och syftet ska vara att kunna avlasta regionens personal vid transporter.
– Det som har pratats om från vår sida är att vår personal anställs av regionen som ett extraknäck. Vi kan även till viss mån göra vi en del justeringar med till exempel schema, säger han.
Enligt Bengt Nilsson är det en relativt låg tröskel för att brandpersonalen att tillfälligt ta över ratten från en del av ambulanspersonalen.
– Det finns sedan tidigare utbildning för blåljusutryckning och har grundläggande kunskaper om första hjälpen. Vi är inte novisen vid spisen, säger Bengt Nilsson.
Men han och Mikael Andersson anser ändå att det skulle behövas en kortare utbildning för att bekanta sig med de olika ambulanserna och dess utrustning.
Enligt Mikael Andersson har drygt 15 brandpersonal i Luleå uppgett att de är intresserade av att gå in och köra ambulans och i Boden är det åtta i personalen som visat intresse.
Bengt Nilsson flaggar däremot för att räddningstjänstens förmåga inte får påverkas negativt.
– Om vi ser ett stort bortfall av personal så kan vi tvingas bryta detta omedelbart, säger han.
Men enligt Mikael Andersson finns det olika typer av ambulanser med olika typer av uppdrag vilket gör att brandpersonalen inte nödvändigtvis behöver löpa större risk att smittas av covid-19.
– Ett alternativ hade varit att vi kör de reguljära sjuktransporterna där det inte rör sig om patienter med misstänkt smitta, säger Mikael Andersson.