Bolag lovar förbättringar

I Haparanda, Pajala, Kalix och Överkalix har en stor majoritet av dem som har svarat på Kurirens enkät dålig täckning. Telia bygger ut sitt nät fram till 2015 och har lovat förbättringar.

NORRBOTTEN2013-12-18 07:00

– Vi storsatsar i Norrbotten, inklusive dessa kommuner, på att förbättra täckningen, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig för Telia.

Bolagets satsning att modernisera det gamla 2G/GSM-nätet och bygga ut 3G samt 4G-näten är något som kommunerna som kommunerna följer.

– Det här har Telia lovat och nu gäller det att gå från ord till handling, vi kommer att följa det, säger Gunnel Simu (S), kommunalråd i Haparanda.

De flesta som har svarat på enkäten i Östra Norrbotten har Telia som operatör. Nicholas Rundbom ser flera orsaker till att de upplever problem.

– Täckning är det område en mobilmast täcker in med sina signaler, det område där kunden kan använda sin mobiltelefon eller mobila bredband. När för många användare kopplar upp sig mot en mobilmast så kan den bli överbelastad, då minskar täckningsområdet, vilket gör att kunder som bor i utkanten av området kan uppleva sämre kontakt.

Tät skog och kuperad terräng är andra faktorer som spelar in, enligt Nicholas Rundbom.

För boende längs med den finska gränsen går telefonerna ofta över till det finska nätet. Haparanda kommuns It-chef Rolf Sannebjörk vill se ett abonemang som är giltigt i alla de nordiska länderna.

– I dag skaffar många i Haparanda ett finskt abonnemnag i stället, säger han.

Nicholas Rundbom menar att man har erbjudanden som gör det billigare att ringa och surfa i de nordiska länderna jämfört med övriga Europa. Men något speciellt abonemang är i dag inte akutellt.

– Något nordiskt abonnemang ligger inte i planen just nu, men vi utvecklar hela tiden våra erbjudanden och vi har hört liknande önskemål förut, säger han.

Rolf Sannebjörk tycker att mobiltäckningen är en fråga som är viktig att driva för hela länet. Till situationen blir bättre gäller det att vara medveten om problemen för att inte utsätta sig för risker, säger han..

– Det är viktigt att tänka på att man inte har full täckning i till exempel fjällen eller skärgården, och inte alltid kan få fram Google Maps, att man är medveten om problematiken. Det är så verkligheten ser ut.

FAKTA: Goda råd

Post- och telestyrelsen är den myndighet som bevakar den elektroniska kommunikationen i Sverige. På myndighetens hemsida finns goda råd om täckning, här är några av dem.

* Kolla mobiltäckningen på internet. Kontrollera vilken täckning bolagen har innan du väljer leverantör.

* Be att få testa. Vissa bolag erbjuder ”täckningsgaranti” eller ”prova på”-abonnemang.

* Välj rätt mobil. Olika mobiler har olika bra radioegenskaper. Fråga om mobilens mottagning när du ska köpa ny telefon.

* Använd handsfree, så att du kan hålla ut mobilen en bit från kroppen.

* Bättre mottagning utomhus, tjocka väggar och liknande dämpar signalen.

* Vissa platser har bättre mottagning. Har du möjlighet att förflytta dig kan du hitta områden med bättre täckning i närheten. Välj höga platser och öppna områden.

* Gör telebolagen uppmärksamma på var de har dålig täckning.

Källa: Post- och telestyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!