Onsdagens besked från Norrmejerier att avveckla mejeriet i Luleå inom två år kom inte som en överraskning för honom.
– Jag förstår varför, i skenet av hur marknaden har utvecklat sig med alltfler lågprismärken och hur beläggning och volymer på mejerierna har sett ut, säger Ove Karlsson.
Han har precis deltagit i Fältdagarna, Öjebyns lantbruksmässa, där beredskapen och självförsörjningsgraden i norr diskuterades, samtidigt som länets enda kvarvarande mejeri ska läggas ned.
– Det skickar en jobbig signal inledningsvis men vi får inte bara tänka med "pannbenet". Det här är inget önskvärt, snarare det minst dåliga beslutet, för den negativa påverkan på avräkningspriset till bönderna hade blivit betydande om Norrmejerier hade behållit verksamheten i Luleå, trots minskade volymer.
Många ser det som ett svek mot Norrbotten, apropå den minskade självförsörjningsgraden?
– Jag kan förstå att man känner så. Men det är ett tufft läge och Norrmejerier måste skapa förutsättningar för att komma igen med nya tag och ta tillbaka marknadsandelar från lågprishandeln.
Vilken är din uppmaning till kritiska norrbottningar?
– Bojkottar man Norrmejeriers produkter, blir det spiken i kistan för lantbruket. Nu om någonsin måste norrbottningarna vara trogna och stötta den regionala mjölken.
Därför menar han också att vi även fortsättningsvis får acceptera att Norrmejeriers mjölk är dyrare än lågprisprodukterna.
– Med varje klunk mjölk bidrar vi till att stötta den regionala mjölkproduktionen även sett till beredskapen i en orolig tid. Mjölk är en sportdryck, medan det finns massor av energidryck och bordsvatten som kostar betydligt mer.
– Och det öppna landskapet är en del av vårt kulturarv, vi vet hur tråkigt det är med bygderna som slyar igen. Det är det vi ska tänka på när vi betalar någon slant extra för mjölken i norr, säger Ove Karlsson, chef för landsbygdsenheten.