De grupper som kommer att omfattas av den nya arbetstidsförkortningen är de personer som idag jobbar natt eller har rotationsskift. Men för merparten av sjukvårdspersonal är det fortsatt 40 timmars arbetstid i veckan som gäller.
Enligt Elisabeth Lindblad är det oklart hur många av länets anställda som kommer att få en förkortad arbetstid i och med överenskommelsen men hon menar att sista ordet inte är sagt i frågan.
– Vi har fått till en början och redan under 2025 startar vi förhandlingarna för det nya avtalet. Det som vi skrivit under nu det gäller de kommande i nio månaderna och vi kommer fortsätta att jobba för en arbetstidsförkortning för all vårdpersonal, säger hon.
Anledningen till att frågan om arbetstidsförkortning blivit så pass viktig för Vårdförbundet har att göra med att de ser att en stor andel av vårdpersonalen gått ned i arbetstid.
Det handlar om att locka tillbaka några av de 13 000 av Vårdförbundets medlemmar som lämnat yrket och inte jobbar kvar i sjukvården.
– Vi ser även i de undersökningar som vi har gjort att det är flera av våra medlemmar som är under 30 år som funderar på att sluta inom några år. Det ska inte vara så att man ska behöva gå ned till deltid för att orka jobba, säger Elisabeth Lindblad.
I Norrbotten så rör det sig om 30 procent av personalen som jobbar deltid och ser man till siffror nationellt så jobbar ungefär 50 procent av landets barnmorskor deltid.
– Det är ett systemfel och regeringen måste lyssna på oss. Att Ulf Kristersson går ut och säger att det inte är en kris i vården då vet han inte vad han pratar om. Vi har varnat, Kommunal har varnat för det här och de måste lyssna på oss, säger Elisabeth Lindblad.
Utöver att Vårdförbundet, SKR och Sobona kunnat enas om en delvis arbetstidsförkortning så har man även fått till en löneökning på 3,3 procent och Vårdförbundet har kunnat förhandla bort ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, något som skulle medföra att vårdpersonal skulle kunna behöva jobba övertid utan att få betalt för det under Natoövningar.