Bildextra: Högkonjunktur i länet – gruvindustrin är loket

Flera branscher visar en stark tillväxt. Det framkom när konjunkturbaromtern redovisades under tisdagen – och några sticker ut i Norrbotten.

Många åhörare. Drygt 100 personer anslöt till Clarion Sense Hotel och Norrbottens Affärer var enda närvarande media på plats.

Många åhörare. Drygt 100 personer anslöt till Clarion Sense Hotel och Norrbottens Affärer var enda närvarande media på plats.

Foto: Sabina Nilsson

Norrbotten2017-11-07 10:54

IT-branschen går starkast tätt följd av fastighetsbranschen. Statistiska Centralbyrån, SCB, redovisade sin statistik baserad på 1 000 företag i Norrland med drygt 76 procents svarsfrekvens och 83 procent bland företagen med fler än 100 anställda.

Det framgår att loket i Norrbotten är Kiruna och Gällivare, tack vare en uppgång på malmpriserna, med flaggskeppet LKAB inom gruvindustrin.

– Det är ganska lätt att se att gruvnäringen drar upp stämningsläget, säger Thomas Bjurenvall, projektledare på SCB, som var på plats i Luleå under tisdagen.

– Det är överlag ett mer positivt stämningsläge och mer expansiva planer för investeringar.

Är Kirunas samhällsomvandling en del av det?

– Ja, det skulle jag säga. Aktivitetsnivån ökar och det stärker byggindustrin.

Även Piteå går starkt och prognosen för första halvåret 2018 är att kommunen ligger före residensstaden Luleå.

– Exakt vad det beror på kan jag inte gå in på i och med att statistiken inte går ned på specifik nivå, men stämningsläget är absolut högre i Piteå än i Luleå, säger Bjurenvall.

Beror det på storindustrierna?

– Absolut. De stora företagen i Piteå är mer nöjda med konjunkturläget än de som finns i Luleå.

Vad gör att Luleå ligger lite lägre?

– Växtvärk kan vara en bidragande orsak. Att man inte kan utnyttja tillväxttåget på samma sätt, har svårigheter att hitta personal och sedan är det en annorlunda branschstruktur. När industrin inte är lika positiv som övriga delar av länet så drar det givetvis ned stämningsläget.

Norrlandsfondens vd, Lars-Olov Söderström, var nöjd med redovisningen och att Norrbotten går starkast bland länen i Norrland.

– Vi är det starkaste länet i undersökningen och det känner vi i vår verksamhet i Norrlandsfonden. Det finns ett stort självförtroende i regionen och det går bra för de stora företagen, nya växande branscher som IT och turism. Vi har inga svaga punkter egentligen, säger han.

Och prognosen inför 2018?

– Den ser ljus ut även om tillväxttakten planar ut lite och inte är fortsatt lika stark.

IT-branschen är stekhet och prognoskurvorna pekar fortsatt uppåt inför 2018.

– Digitaliseringen fortsätter och sköljer som en enorm våg över samhället och det fortsätter även i framtiden. Om fem år kommer vi att ha AI, artificiell intelligens, där robotar vid flera statliga verksamheter sköter verksamheterna som människor gör i dag, säger Richard Jonsson, vd Agio.

Även turistbranschen spås en lysande framtid och bokningsläget inför vintern ser väldigt bra ut för Norrbotten.

– 86 procent av våra besökare är privatpersoner och de spenderar mer pengar på aktiviteter, mat och upplevelser än tidigare, säger Erica Mattsson, vd Swedish Lapland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!