En genomsnittlig villa i Norrbotten har ökat i värde med 285 procent sedan millenniumskiftet. Det är en mindre ökning om man jämför med landet som helhet, där en genomsnittlig villa ökat med 302 procent.
– Även om bostadspriserna i Sverige tillhör de i världen som fallit mest det senaste året har många som ägt sin bostad länge haft en väldigt stor värdeuppgång, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som kommentar till den sammanställning de gjort.
Jämför man med börsindex som under samma period har stigit med 139 procent, enligt Affärsvärldens generalindex, så har ägandet dock varit en god affär.
– Över tid så brukar det vara lönsamt att äga sitt boende och det ser det ut att vara framöver också, säger Erik Wallström, fastighetsmäklare och franchisetagare för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Norrbotten.
Störst ökning hade Gotland med 459 procent följt av Jönköpings län med 416 procent. Västernorrland hade lägst ökning där prisökningen på villorna varit 215 procent, något lägre än Blekinge med 226 procent. Stockholms län hade 362 procents ökning.
– Priserna på bostadsmarknaden styrs mycket av Stockholm, eller det är där det börjar i alla fall. Det är lite mer volatilt där än här. Jag fick signaler från kollegor i Stockholm innan sommaren om en vikande bostadsmarknad. Det var först i september, ett kvartal senare, jag märkte av att det började bromsa in här. Vi i Norrbotten är inte lika känsliga då vi inte har lika hög belåning. Vi har inte heller drabbats av lika höga elpriser och vi har en väldigt god arbetsmarknad, säger Erik Wallström.
Enligt en ny prognos från EU-kommissionen kommer Sverige, som det enda av de 27 EU-länderna, att ha en negativ tillväxt för 2023. Minus 0,8 procent jämfört med +0,8 för hela EU. Under 2024 kommer dock Sverige att få en positiv tillväxt, 1,2 procent. Enligt prognosen kommer inflationen att sjunka redan under 2023.
Under de senaste 12 månaderna har villapriserna i Luleå stigit med 3,8 procent medan de i Boden sjunkit med 10,2 procent.
– Priserna i Boden har gått upp kraftigt de senaste åren, så där kommer nedgången från en väldigt kraftig uppgång. Rekylen blir lite hårdare, säger Erik Wallström.