Hon arbetar med att framhäva det lokala och unika för att locka globala resenärer till regionen. Genom att identifiera resmönster och ta reda på vilka trender som finns på olika marknader kan utbudet av upplevelser utvecklas och göra regionen mer attraktiv. Genom det arbetet sätter hon och den näringslivsorienterade samverkansplattformen Swedish Lapland Norrbotten på den globala kartan.
– Besöksnäringen är en viktig, bidragande faktor för att bibehålla en levande glesbygd. Den bidrar till att mindre livsmedelsbutiker och viktig samhällsservice hålls vid liv, samt skapar arbetstillfällen i glesbygdskommuner, säger omvärldsstrategen Maria Sirviö, hemmahörande i Kiruna.
Swedish Lapland kommunicerar bland annat en smakprofil kring destinationen. Det finns stor efterfrågan på lokala matupplevelser, berättar hon.
– Mat är en inkörsport till den lokala kulturen. Alla resenärer är måltidsresenärer, på ett sätt, säger hon och tillägger att allt fler är medvetna om klimatavtryck och lokal livsmedelsproduktion fyller en stor funktion.
Ibland arrangerar Swedish Lapland Visitors Board resor där matjournalister får besöka platser i regionen. Lokal mat serveras tillsammans med berättelser om råvarorna, tillagningssättet och platsens historia.
– Varje plats är unik. Det är viktigt att hitta berättelserna, smakerna, dofterna. Om man kan berätta att rödingen är fångad i närheten och att man använder sin mormors recept på tunnbröd blir det unikt. Att det inte är någon massproduktion utan bara kan upplevas här och nu ger en äkta, autentisk känsla.
Det handlar mycket om hur vi tar tillvara på det skogen, älvarna och havet erbjuder här uppe och hur vi över sekel lärt oss att torka och röka mat för att förlänga hållbarheten, berättar hon. Matlagning ute i naturen utgör också en viktig del av kulturarvet och en del av marknadsföringen.
– Vi äter mycket mat utomhus och lagar kokkaffe i naturen. Kaffeosten är också speciell.
Coronapandemin har haft en stor inverkan på besöksnäringen. Dagens resenärer vill få information om vilka åtgärder som vidtagits på en plats de anländer till, berättar Maria Sirviö.
– Omvälvande förändringar medför beteendeförändring som kan bli bestående beroende på hur lång tid vi måste leva med förändringarna. Folk är mer medvetna om hygienfrågor och vill ha information om hur trygg en plats är. Turister från andra länder som suttit i karantän i flera månader vill veta vad vi gör för att minska smittspridningen. De blir nog chockade när de kommer hit och ser att vi exempelvis inte har krav på munskydd i Sverige.
Eftersom det internationella resandet idag är väldigt lågt så är det viktigt att hitta sätt att få lokalbefolkningen att äta och uppleva, berättar hon.
Nya strategier inom restaurangbranschen är bland annat tillfälliga restauranger utomhus, food trucks, take away och matkassar som körs hem eller hämtas.
– Många företag har fått byta riktning ganska fort och tiden får utvisa vad som har lyckats och inte. Det man kan säga är att take away är ett sätt att nå större och nya målgrupper. Färdiglagade frysrätter som ändå är hälsosamma är också omtyckta. Hemleveranser och matkassar är populära. Om inte folket kan komma till restaurangen får restaurangen komma till folket. En kris kan vara ett gyllene tillfälle att bli kreativ, säger Maria Sirviö.