Fortsatt spänt läge i Arktis

Ryssland kommer sannolikt att agera om Sverige ansöker om medlemsskap i Nato, det tror Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. "De flesta av oss tror att det blir cyberattacker", säger han.

Stormakterna ser Arktis som en framtida intressesfär. Forumet i Västerbotten måste bidra till tydligare spelregler.

Stormakterna ser Arktis som en framtida intressesfär. Forumet i Västerbotten måste bidra till tydligare spelregler.

Foto: David Goldman

Norrbotten2022-05-15 09:00

– Det kommer att vara hård retorik. Man kan också tänka sig att man får olika typer av informationsoperationer och påverkansoperationer. Kränkningar av svenskt sjöterritorium och luftrum kan man också tänka sig att det blir, säger han. 

Att Ryssland skulle inleda ett större anfall mot Sverige eller Finland ser inte Granholm som troligt.

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att man storskaligt skulle anfalla Finland och Sverige. Det är inget Natoland som har blivit anfallet av Ryssland.

– Det som händer nu är att det byggs upp en ny variant av järnridån som ligger längre österut. De sanktioner som Ryssland är slagna med är inte så att man knäpper dem på näsan och få dem att ändra sig lite grann. Utan här är det att man ska plocka bort stora delar av deras inkomster som har gått till champagne, gåslever och slott i England och resten har gått till rustningar som man använder till att anfalla sina grannländer. Det är färdigt med det nu.

Finland har meddelat att de säger ja till Nato och den finska presidenten och statsministern skrev på torsdagen i ett gemensamt uttalande att "Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato".

– Jag utgår från att Sverige kommer att söka medlemskap under nästa vecka då blir det här beslutet klart. Då handlar det väldigt mycket om vilken sorts aktör Sverige vill vara i Nato och den diskussionen har knappt kommit i gång ännu, säger Granholm.

Arktis är ett område av stor strategisk betydelse och det har under flera år varit spänt mellan Ryssland och övriga länder i området. I dagsläget finns bland annat ett samarbete mellan svenska, norska och finska flygstyrkor – ett samarbete som kan fördjupas i och med ett svenskt Natomedlemskap.

Ryssland har sedan flera år tillbaka satsat stora resurser på militär upprustning i området. En stor del av Norrbottens yta befinner sig geografiskt sett i Arktis och på grund av klimatförändringarna har området blivit högintressant som ett militärt område. När isarna smälter finns det förutsättningar för nya farleder och mer naturtillgångar blir tillgängligt, detta leder i sin tur till en ökad konkurrens mellan stormakterna.

– Övningsaktiviteten pågår och det är inte någon förändring eller förskjutning i det här. På Kolahalvön finns fortfarande den ryska kärnvapenstrategiska kapaciteten kvar och det är ungefär två tredjedelar av deras strategiska ubåtar som finns där. Det där är en existentiell strategisk kapacitet för Ryssland som man har, säger Niklas Granholm

Ryssland har vad de kallar en "nukleär bastion" i området kring Kolahalvön där tanken är att man ska använda Barents hav och isen för att kunna ha en avskjutningszon för robotarna.

– Det betyder samtidigt också att runt Kolahalvön blir det en slags strategisk intressecylinder som sträcker sig långt ned i Finska Lappland och Norrbotten, Västerbotten, Nordnorge, Norska havet, Barents hav och upp till och med Svalbard. 

Sverige, Finland och Norge har sedan några år tillbaka haft gemensamma aktiviteter med bland annat flygvapnet under något som heter "Cross-border-training-arrangement".

– Jag och andra har argumenterat för att man borde fundera på att bygga upp det här till en gemensam nordisk flygstyrka. Det finns förutsättningar för att göra det med Sverige och Finland i Nato. Det samarbetet blir då enklare om tre länder i norr säger till Nato att det här skulle vara vår modell att organisera försvaret här uppe.

– Med Norska F35 och Finska F35 och F18 och sedan nya svenska gripen-flygplan kan man integrera det här på ett ganska bra sätt – då blir det en substantiell flygstyrka faktiskt. Den behöver inte vara begränsad till nordkalotten eller norra Fennoskandia, utan den kanske kan verka över hela Norden.

Arktiska rådet är ett internationellt samarbete för en hållbar utveckling av Arktis, det består av de åtta arktiska länderna. Samarbetet inom Arktiska rådet är tillsvidare pausat med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. De övriga medlemsländerna fördömer Rysslands oprovocerade aggression mot Ukraina. 

– Ett geostrategiskt klimat som är så pass dåligt som det är nu, och det ser inte ut att bli bättre utan snarare tvärtom, då blir det väldigt svårt att få samarbetena på bredden i Arktis.

Arktis

Studier om utvecklingen i Arktis och dess vidare effekter bedrivs vid FOI sedan 2007. I takt med att havsisen i Norra ishavet smälter av och tunnas ut förändras grund­förutsätt­ningarna i regionen. Klimat­förändringarna i regionen driver på utvecklingen och stora geopolitiska förändringar är att vänta.

Källa: FOI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!