Det var i fjol som närmare 6 600 Kommunalmedlemmar inom äldreomsorgen fick svara på frågor om arbetsvillkoren och framtiden i yrket. 60 procent tänkte sig jobba kvar i yrket om tre år medan 27 procent ville lämna. Jämfört med undersökningen fem år tidigare är det fem procentenheter fler som ville dra vidare.
– Många av dem är 35 år och yngre. Det är riktigt, riktigt allvarligt, säger Zara Leghissa.
Utifrån svaren har Kommunal på riksnivå arbetat fram en rapport, som presenterades på torsdagen, och som visar på vad som behöver göras för att klara bemanningen i framtiden.
Prioritet ett: ökad bemanning och förbättrad arbetsmiljö. Lön, möjlighet till utveckling samt rätt till heltid är andra viktiga frågor för att få folk att stanna.
– Kraven på välfärdsarbetarna är väldigt höga i förhållande till resurserna, säger Zara Leghissa. och pekar på den stress som många utsätts för. Många jobbar ofta delade och långa turer. Och tiden räcker inte alltid till – svårt att matraster och andra kortare pauser.
Det förekommer integrerat dag- kväll- och nattarbete och centralt tidsstyrda scheman som inte främjar hälsan hos personalen.
– Det behövs fler kollegor och fler med rätt kompetens. Det måste också ges tid till återhämtning och chans till stöd yrkesrollen, säger hon och betonar att arbetstiden är jätteviktig och att tillsvidareanställning ska vara normen.
Från fackets sida ställs också krav på att det skapas möjligheter till yrkesutveckling och karriärvägar. Dessutom specialisering på eftergymnasial nivå, främst inom yrkeshögskolan. För att höja undersköterskeyrkets status finns krav från Kommunal att införa en yrkeslegitimation.
– Åtgärderna brådskar, bemanningskrisen är redan ett faktum.
Kommunal anser också att de anställdas kompetens bättre måste tas tillvara. Personalens kunnande och erfarenhet, tillsammans med omsorgstagarnas behov, ska vara grunden för hur arbetet planeras.
– Låt proffsen vara proffs. Många har jobbat i många år, samlat på sig erfarenhet och kunskap som måste tas tillvara, säger Kommunal Norrbottens ordförande Zara Leghissa.
Hon konstaterar också att cheferna inom äldreomsorgen är en viktig pusselbit, varför man kan behöva se över hur många anställda varje chef ska ha. Cheferna måste dessutom ges resurser och förutsättningar för att klara arbetet.