Befäster sin nyckelroll

Inga akuta säkerhetshot i Barentsområdet tror politikerna.
Försvarsdebattören Lars Gyllenhaal varnar dock för stora övningar och kyligt klimat för mänskliga rättigheter i Ryssland.

FORDON OCH FOLK. Nästa försvarsbeslut tas 2015. Det troliga är att politikerna bildar gemensam front, om än med vissa profileringar.

FORDON OCH FOLK. Nästa försvarsbeslut tas 2015. Det troliga är att politikerna bildar gemensam front, om än med vissa profileringar.

Foto: Fredrik Tano

Norrbotten2013-08-24 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

I början av september hålls Säkerhetspolitiskt seminarium 2013 i Luleå. En rad aktörer kommer att träda fram. Norrbotten hamnar högt på agendan.

– Norrbotten och Gotland är de mest intressanta områdena i Sverige säkerhetspolitiskt sett, säger Lars Gyllenhaal, Rosvik, författare, militärhistoriker och debattör.

Oro

Han ser med viss oro på den uppladdning som sker i höst i samband med den ryska militärövningen Zapad, "Väst", i september.

– Uppladdningen började för flera månader sen och omfattar även Barents. Samtidigt, i september, kommer Nato att öva i luften i västra Barents. Den oro som finns i Ryssland för Nato och Väst kan inte negligeras, även om en del av rädslan är spelad.

Förflyttningar

I somras hölls den största militärövningen i världen sedan 1967. Den omfattade 160.000 deltagare och genomfördes i centrala och östra Ryssland. Föga uppmärksammad i media, men desto mer i militärpolitiska kretsar.

– Intressantast var den fantastiska förmåga som visades med att förflytta stora förband längre sträckor.

Lars Gyllenhaal pekar också på kyligare klimat angående mänskliga rättigheter i ryska Barents. Nyligen greps en av de mest kända bloggarna i Murmansk. En urfolksaktivist sökte asyl i Norge på grund av snåla vindar för ryska urfolken.

Stabilt

Johan Johansson (M), Boden, riksdagsledamot och suppleant i försvarsutskottet, betecknar Barentsområdet som säkerhetspolitiskt stabilt. Fast han noterar ökad militär aktivitet i omådet.

– Men den går mest ut på att övervaka land- och sjöområden och visa närvaro. Rysslands huvudfokus går mot delar Asien, inte Barents. På längre sikt kan oljan, gasen och sjörutten längs Nordostpassagen öka intresset för Barents.

– För tillfället är inte olje- och gasreserverna riktigt lönsamma på grund av priserna. Detta kyler av säkerhetspolitiska läget i Barents, men det kan ändras på tio år.

Omgruppera

Johan Johansson är inte det minsta orolig för Försvarsmaktens närvaro i länet inför kommande försvarsbeslut.

– Snarare kan man tänka sig att omgruppera förband från södra Sverige hit.

Även Peter Hultqvist, ledamot i försvarsberedningen och försvarspolitisk talesman för Socialdemokraterna, känner stabilitet i Barentsområdet.

– Men ett växande militärt och säkerhetspolitiskt intresse finns för den här delen av världen. Det är därför viktigt att utveckla flygövningssamarbetet med Norge och Finland. Kompetens och förmåga förbättras och ger en signal till omvärlden. Vi ska också titta på ökad samverkan med Finland och Norge.

Vägval

Försvarsberedningens första rapport "Vägval" kom i våras. Den tog upp säkerhetspolitiska läget på 250 sidor. Kort därefter genomförde ryssarna sin storövning med 160.000 deltagare.

Ledamoten Mikael Oscarsson (KD) menade att försvarsberedningens text därmed redan var inaktuell.

Peter Hultqvist håller inte med.

– Vi har i rapporten konstaterat att det sker ett förmågelyft i Ryssland och att ryska utvecklingen påverkar svenska säkerhetsmiljön.

Hans Wallmark (M), ledamot i försvarsberedningen, betonar Norrbottens roll inom säkerhetspolitiken:

– Norrbotten är en tung försvarsdel av Sverige.

Beredningen

Försvarsberedningen, parlamentariskt sammansatt, har på uppdrag av regeringen i uppgift att ta fram underlag för det försvarsbeslut som omfattar 2015-2020. Med beredningens underlag och andra fakta fattar regeringen beslut om riktlinjer för Försvarsmakten. Ambitionen är politisk enighet så långt möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om