Bedragare lurade man på 150 000 – nu varnar polisen

En man lurades på omkring 150 000 kronor av bedragare som utgav sig för att göra marknadsundersökningar. Nu varnar polisen för bedragare. "Logga aldrig in på Bank-id på uppmaning av någon annan", säger Mikael Ahrtzing, bedrägericentrum polisregion Nord.

Polisen varnar för bedragare inom polisregion nord som utger sig för att göra marknadsundersökningar för ett företag.

Polisen varnar för bedragare inom polisregion nord som utger sig för att göra marknadsundersökningar för ett företag.

Foto: Veronica Karlsson

Norrbotten2021-11-17 11:08

Polisen har nyligen fått in en anmälan om ett bedrägeri där en man blivit av med omkring 150 000 kronor efter att två personer som besökt honom i hemmet och utgett sig för att komma från ett företag som gör marknadsundersökningar. Mannen utlovades en summa pengar som tack för deltagandet. För att få pengarna skulle han scanna en QR-kod som fanns på deras telefon och även knappa in sin Bank-id-kod. Dagen efter upptäckte mannen att det saknades pengar på hans konto

– Redan när det går hem till personen så har de hans personnummer och sedan har det ställt sig i före i kön på inloggningen. Sedan håller de upp QR-koden för honom och säger till honom att de håller på en undersökning och att han kommer att få två gånger 500 kronor om han ställer upp på den, säger Mikael Ahrtzing.

Nu går polisen inom polisregion nord ut med en varning för den här typen av bedrägerier. Polisen vill påminna om att vara försiktig i hanteringen av personliga uppgifter och att inte logga in på sin Bank-id på uppmaning av någon annan.

– Den springande punkten är alltid Bank-Id, för utan att personen loggar in med sitt Bank-id så kommer de aldrig att lyckas. Det är det som är min poäng: logga aldrig in på Bank-id på uppmaning av någon annan.

Ofta är det organiserad brottslighet som ligger bakom bedrägerierna.

– Ofta är det här organiserad brottslighet och de flyttar pengarna väldigt snabbt. I bästa fall är det ett svenskt konto, det ökar våra chanser.

När bedragarna väl fått tag på pengarna fördelas de sedan in mindre summor och flyttas snabbt runt till andra konton.

– För att sedan långt iväg gå in på en bitcoinplånbok eller såå går de tillbaka i mindre summor till ett annat konto och på så sätt har man tvättat pengarna.

– Man ska aldrig gå med på att någon ska sätta in pengar på sitt konto, för det är ett jätteproblem vi har, många gör sig skyldiga till penningtvätt utan att ens förstå att de är penningtvättar. 

Det handlar om stora pengar som den här typen av bedrägerier som kallas "vishing-bedrägerier".

– Cirka 230 miljoner kronor fram till september i år i bara vishing-bedrägerier. Sedan har vi alla andra bedrägerier också som bidragsbrott och liknande och det är jättemycket pengar också, så det är ett samhällsproblem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!