Bärrådgivaren: Så blir tillgången på bär

Bärrådgivaren Magnus Engstedt tippar på ett bra bär-år. "Grundförutsättningarna är väldigt goda", säger han.

Det verkar bli gott om bär i skogarna i år.

Det verkar bli gott om bär i skogarna i år.

Foto: Maria Engström-Andersson

Norrbotten2021-06-27 13:56

Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet, tror det blir en riktigt fin bärsäsong och berättar om vilka faktorer som påverkar tillgången på bär. Det handlar om frost, vatten och pollinering.

– Grundförutsättningarna för ett bra bärår är väldigt goda. I norra Sverige var det mycket regn och då får bären en bra start, det blir betydligt mer vitala bär, säger han.

Fördelen med regn är att markerna är mindre utsatta för frost.

– Frosten kommer ju retligt i början av maj och förra året var det mycket frost i maj. Halva jordgubbsskörden försvann och det är ju samma med partierna i skogen, säger han.

En vinter med mycket snö ute i skogen är väldigt bra för blåbär att mogna. När snön smälter bildas vatten som sjunker ned i marken och fångas upp av blåbärsriset.

Finns skyddande grenverk i träden skyddar de blommorna när temperaturen sjunker, är terrängen mer öppen och gles är det mindre förlåtande.

– Men när det som 2018 var en riktigt torr period så är det rena katastrofen för bären.

– Det finns ju väldigt lokala skillnader, och vissa skogspartier är mer vattenhållande, vilket påverkar. Sedan påverkar det hur mycket pollinerande insekter som finns, så det är många faktorer som påverkar, säger han.

– Det bästa för plantan är att ha den temperatur och väderlek som vi haft. Med tanke på hur våren varit så kunde vi nog inte ana att naturen skulle komma ikapp. Starten för bären har varit god.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!