Barnpsykiatrin går miste om miljonbelopp

Norrbottens barnpsykiatri gick miste om miljonbelopp då de inte klarade av vissa vårdgarantikrav. Och det är inte första gången psykiatrin missar pengar.

STOCKHOLM 20080128
Självmordstankar. En deprimerad kvinna står på en bro och funderar på att ta livet av sig. Model released. 
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

STOCKHOLM 20080128 Självmordstankar. En deprimerad kvinna står på en bro och funderar på att ta livet av sig. Model released. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

NORRBOTTEN2016-01-22 21:00

En särskild satsning görs för att förbättra tillgängligheten för barn- och unga med psykisk ohälsa. De landsting som levde upp till kraven under 2015 fick dela på 100 miljoner kronor i statsbidrag. Högsta andelen bonuspengar tilldelades Stockholms läns landsting.

Elva landsting av 21 uppfyllde båda kraven, fem landsting uppfyllde inte något av kraven. Norrbottens barn- och ungdomspsykiatri klarade inte tillgänglighetsmålen: att ge en första bedömning inom 30 dagar eller en påbörjad fördjupad utredning inom 30 dagar. Det innebär att landstinget gick miste om miljonbelopp i statliga bidrag.

Det är inte första gången landstinget missar statliga pengar. För 2014 fördelades totalt 630 miljoner kronor, pengar som delas ut i efterskott för förbättringar i psykiatrin. Summan till respektive landsting och kommun beror på vilka mål som uppnåtts. Norrbottens läns landsting fick 9,2 miljoner kronor men kunde ha fått ytterligare 2,5 miljoner kronor.

Enligt Staffan Lundberg, kommunikationsdirektör på landstinget, var det på gränsen att målen klarades den här gången.

– Det saknas extremt lite för att vi skulle klara av vårdgarantin. Vi har legat på ungefär samma ställe under många år, vi kunde lika gärna ha varit på rätt sida om strecket, säger han.

Det råder brist på specialister, såsom barn- och ungdomspsykiater, och Lundberg säger att landstinget trots allt är ganska nöjda med resultatet.

– Vi har gjort ett ganska bra arbete men det hade kunnat vara bättre, säger han.

Kuriren har sökt landstingsdirektör Veronika Sundström och divisionschef länssjukvård Per Berglund utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om