Backgård vill också stoppa betalningarna till nätläkare

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) håller med Socialdemokraterna om att nätläkarna tär på regionens ekonomi. "Det har jag framfört sedan länge, de åderlåter regionens medel", säger han. Men han menar att lagstiftningen inte tillåter regionen att sluta betala.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) håller med Anders Öberg (S) om att nätläkarna tär på regionens ekonomi.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) håller med Anders Öberg (S) om att nätläkarna tär på regionens ekonomi.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbotten2021-11-17 13:03

Socialdemokraterna kräver att regionen stoppar betalningarna till privata nätläkare, en kostnad som förra året uppgick till 10,6 miljoner kronor. Regionrådet Kenneth Backgård poängterar att han själv framfört samma åsikt tidigare.

– Jag har uttalat mig om det tidigare, det finns en rimlig tanke i att inte gå med på de här kostnaderna. Men först och främst måste vi följa lagen, säger Kenneth Backgård. 

Enligt honom har exempelvis region Västra Götaland fått bakläxa av Sveriges kommuner och regioner, SKR. 

– Det finns ingen juridisk möjlighet att stoppa de här betalningarna om det inte kommer en lagändring, säger Kenneth Backgård. 

Den uppfattningen delas av hans regionrådskollega Linda Frohm (M). 

– När en regering är bildad har Anders Öberg alla möjligheter att påverka den regeringen till att ta nya beslut i den frågan, säger hon. 

Istället menar hon att regionen måste satsa ännu mer på tillgänglighet för patienterna, i hopp om att de ska vända sig till Region Norrbotten istället för privata nätläkare som exempelvis Kry och Doktor24. 

– På regionstyrelsen i dag fattar vi beslut om att patienten ska få återkoppling från sin hälsocentral senast fyra timmar efter det att den ringt in, vi beslutar också om utökade möjligheter för hälsocentraler att öppna filialer och servicepunkter i byar samt utökade öppettider på hälsocentraler i Luleå och Boden, säger Linda Frohm.  

Ett annat S-förslag handlade om dygnet-runtbemanning av ambulansen i Vittangi, vilket saknats sedan 2016.  

– Där har vi gett regiondirektören i uppdrag att skyndsamt ta fram ett förslag till hur vi kan säkra tillgänglighet till ambulans dygnet runt i Vittangi, säger Frohm.  

Hon understryker samtidigt att det var S-ledningen som 2016 lade ner delar av ambulansverksamheten i Kiruna och Pajala.  

När det gäller Socialdemokraternas övriga förslag om bland annat fler ungdomsmottagningar, äldremottagningar och psykiatriska närmottagningar uppger regionråden att de måste sätta sig in i förslagen innan de kan kommentera dem vidare.  

– Alla förslag är värda att titta på, oavsett var de kommer ifrån. Men just nu kan jag ännu inte uttala mig i detalj, säger Linda Frohm.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!