– Oavsett om det är en pandemi eller en annan kris, som finans- eller fastighetskris, så just under den största osäkerheten så kanske man inte väljer att starta ett företag. Fast man kan se att även under kriser så startas det företag, säger Lars Lindberg, regionchef vid Företagarna Norrbotten.
Under 2019 startades det i Norrbotten 1 343 företag. Det var en minskning med två procent mot året innan då det startades 1 365 företag, enligt statistik från myndigheten Tillväxtanalys. Under första kvartalet i år så startades det 428 företag i Norrbotten vilket är 13 procent fler än samma period året innan.
Något som påverkar nyföretagandet är företagsklimatet i en kommun.
– Det kan vara hur kommuner tillämpar regler och lagar. Det kan vara stora skillnader mellan kommuner, säger Lars Lindberg.
De som i Sverige först fick ta smällen under coronapandemin var vikarier och timanställda. Investeringar sköts på framtiden och efter det så stod konsulterna på tur att förlora jobb.
– I Norrbotten jämfört med andra län så har förutsättningarna inte blivit så mycket sämre och det tack vare Malmfälten med stadsomvandlingar och gruvnäringen. Där har man lyckats att hålla i gång mycket av byggindustrin runt omkring. Vi pratar fortfarande om Norrbotniabanan, vägar och vindkraft. Där tror jag inte förutsättningarna blivit sämre utan man har samma problem som för ett halvt år eller ett år sedan, säger Lars Lindberg.