Australiensiska slantar ska rusta Inlandsbanan

Med pensionspengar från andra sidan jordklotet ska Inlandsbanan rustas. Det handlar om mångmiljardbelopp som investeras om affären går i lås.

Utländskt pensionskapital. Det australiensiska företaget Macquarie är via en av sina infrastrukturfonder intresserad av att investera kapital i Inlandsbanan, för att rusta upp banan för godstrafik. Här syns ett rälsbussekipage anno 1950 när det rullar över Stora Luleälvsbron vid Långselet söder om Porjus.

Utländskt pensionskapital. Det australiensiska företaget Macquarie är via en av sina infrastrukturfonder intresserad av att investera kapital i Inlandsbanan, för att rusta upp banan för godstrafik. Här syns ett rälsbussekipage anno 1950 när det rullar över Stora Luleälvsbron vid Långselet söder om Porjus.

Foto: Christer Hammare

Norrbotten2017-05-24 17:46

Det är det australienska företaget Macquarie som via en av sina infrastrukturfonder visat intresse för att rusta upp och utveckla Inlandsbanan tillsammans med kommunerna längs banan. Kommunerna och Macquarie har skrivit en gemensam avsiktsförklaring om att hitta formerna för ett samarbete. Det australienska bolaget är via sin infrastrukturfond intresserat av att investera både i banan och i rullande materiel.

– Vi har en avsiktsförklaring att vi ska utveckla projektet och senare i höst ska vi diskutera hur det ska kunna finansieras, säger Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan AB som ägs av kommunerna längs banan.

Upplägget som diskuterats bygger på att Macquarie skulle gå in i Inlandsbanan AB som delägare genom en nyemission och därmed skjuta till mer kapital till bolaget.

– I vilken omfattning är för tidigt att säga, säger Peter Ekholm.

Satsningen handlar om att rusta upp hela Inlandsbanan för godstrafik. Bärigheten på sträckan mellan Arvidsjaur och Gällivare måste höjas till 22,5 ton, för att hela Inlandsbanan ska ha samma standard. Gammal räls och träsliper ska ersättas med moderna cementsliper och helsvetsade spår.

– Det ska vara modern stambanestandard, säger Peter Ekholm.

Diskuterar ni att ytterligare höja bärigheten?

– Det får vi se, det är en marknadsfråga. Kan man köra längre tåg istället? Vi har andra möjligheter än i samhällen där stambanan går, säger Peter Ekholm.

Investeringen från Macquarie förutsätter att kontrakt skrivs med godskunder.

– Vi har dialog med kunder på marknaden i dag. För att få till investeringsbeslut då behöver vi ha konkreta kontrakt under hösten, säger Peter Ekholm.

Från kommunernas sida har man varit tydlig när det gäller persontrafik på Inlandsbanan.

– Vi har varit tydliga i vår avsiktsförklaring när det gäller persontrafiken, det ska vara kraftigt subventionerade banavgifter för den för att bädda för destinationsutveckling och regional kollektivtrafik, säger Peter Ekholm.

Styrelsen för Inlandsbanan AB har fått fortsatt mandat av ägarna att förhandla fram ett avtal med Macquarie. Ett nytt ägarsamråd ska hållas i höst.

Upprustningen av Inlandsbanan ska påbörjas redan nästa år, om allt går som planerat.

– Vi ser framför oss att vi ska börja med det under 2018. Det är bråttom.

Hinns det med?

– Ja, enligt våra efterforskningar är det möjligt. Det är inga större järnvägsarbeten planerade i Europa de två kommande somrarna. Vi bedömer det som möjligt, säger Peter Ekholm.

Macquarie Group

Macquarie Group är en global leverantör av bank-, finans-, rådgivnings-, investerings- och fondförvaltningstjänster. Företaget grundades 1969 och sysselsätter mer än 13 800 personer i 27 länder.

Via sina infrastrukturfonder har Macquarie gjort investeringar i Kastrup flygplats, fjärrvärmebolaget Värmevärden och A-train, bolaget som driver Arlanda Express och Arlandabanan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om