I en årligt återkommande rapport presenterar lobbyorganisationen Motormännen en undersökning av de svenska vägarnas status.
De undersöker, via vägombud, det så kallade primära vägnätet av Europa, riks- och länsvägarna (upp till nummer 500) – med hjälp av en mobilapp som mäter vibrationer i vägen. Resultatet skickas sedan in centralt till Motormännen och delas in i fyra kategorier – bra, ok, ej ok samt dålig. Sammantaget de tre vägslagen blev Norrbottens resultat följande: 95,3 procent bra, 2,7 procent ok, 1,2 procent ej ok samt 0,5 procent dålig. Alltså, 1,7 procent av vägnätet i länet är alltså inte godkänt. Ett resultat som Motormännen lyfter fram som Sveriges näst sämsta vägar (Västerbotten är sämre med 2,0 procent underkända vägar) medan bästa vägarna återfinns på Gotland där 0,1 procent är underkända enligt mätmetoden.
– Vi tycker ändå att det är rätt tydliga skillnader mellan länen, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Men data från er egen undersökning visar ju att en överväldigande majoritet av vägarna är bra, varför fokuserar ni på de få procent som är dåliga?
– Vi tycker det är värt att lyfta att det finns mycket att göra och att det skiljer sig mellan stad och land, säger Zeidlitz.
Så vad är då egentligen sant? Motormännens statistik pekar på att vägarna i länet till 98,3 procent är godkända. Men ändå, vilket även Carl Zeidlitz framför, så finns en allmän uppfattning om att vägarna är dåliga. Så också från Seth Johansson, ett av två vägombud som kört runt Norrbottens vägar under fjolåret och mätt vibrationer.
– Överlag är vägarna dåliga, så har det alltid varit häruppe.
Men er egen undersökning visar ju att vägarna till 98,3 procent är bra, vad är sant?
– Jag har inte sett rapporten, detta är bara vad jag kommer ihåg från vägen. Detta sammanställs av Motormännens huvudkontor, säger Seth Johansson.
– De större vägarna är bra och sträckan mellan Vittangi och Karesuando (E45) som vi fått höra var så dålig hade de nyasfalterat när vi körde i höst.
Statistiken säger alltså att vägarna är bra, men många norrbottningar kan vittna om dåliga vägar.
Varför är det så?
– I rapporten redovisar vi bara det primära vägnätet, EU-vägar, riksvägar och länsvägar vilket är det vägnät som är bäst skött. Utanför det finns det sekundära och teritära vägnätet. De här vägarna är betydligt sämre, säger Carl Zeidlitz.
Men de vägarna har alltså inte Motormännen undersökt.