Det är sedan länge känt att det är farligt att andas in stendamm och i många länder är just stendammslunga en av de vanligaste arbetsrelaterade sjukdomarna.
Många personer som arbetar inom yrken där de utsätts för sådant damm löper därför större risk att råka ut för bland annat stendammslunga, lungcancer och kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL.
Hur farligt dammet är beror till stor del på hur stor andel som består av mineralet kvarts.
– Varken KOL eller stendammslunga kan botas. Det enda sättet att förhindra att sjukdomarna uppkommer är att se till att halterna av damm i luften är låga, säger Bengt Järvholm, professor på Umeå universitet.
Enligt Arbetsmiljöverket, som hänvisar till en kunskapsöversikt från Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, kan så många som 80 000 personer i Sverige utsättas för denna typ av damm.
Därför drar nu Arbetsmiljöverket igång en stor inspektion där omkring 500 arbetsgivare kommer att granskas, varav ett 40-tal i Norrbotten. Det handlar om arbetsplatser så som gruvor, betongstationer, stenkrossar, asfaltverk med flera.
– En långvarig exponering ökar risken för stendammslunga och lungcancer och det är inte bra för hälsan. Människor som jobbar där har rätt till en sund arbetsmiljö som inte gör dem sjuka, säger Fredrik Hedlund, projektledare på Arbetsmiljöverket.
För att förebygga uppkomsten av farligt stendamm kan material med låg kvartshalt användas. Alternativet är att begjuta dammet med vatten eller att använda olika typer av utsug.
0980-831 25