Arbetslösheten sjunker och är den lägsta på 14 år

Det är rekordlåg arbetslöshet i Norrbotten. Inte på 14 år har arbetslösheten varit så låg.

"Det är historiskt låga siffror", säger arbetsförmedlingschef Marita Lundgren.

"Det är historiskt låga siffror", säger arbetsförmedlingschef Marita Lundgren.

Foto: Privat

Norrbotten2022-06-16 06:00

Arbetslösheten i Norrbotten är nu nere på 4,8 procent. Det är en minskning med 1,2 procentenheter jämfört med samma period förra året då den var 6 procent. I Sverige som helhet sjunker arbetslösheten och är nu 6,6 procent, jämfört med 7,9 procent samma period förra året. Man kan notera att arbetslösheten sjunker i landets samtliga län.

– Det är historiskt låga siffror. Det är en utveckling som vi sett och som fortsätter. Det är fortsatt en stor efterfråga på arbetskraft. Om man tittar på riket så handlar det mycket om att pandemieffekten har klingat av. Restriktionerna är borta och nu börjar man återhämta sig, men tittar man på Norrbottens län så påverkades vi inte lika mycket av pandemin som i storstäderna där man har mycket service- och tjänstesektor, säger Marita Lundgren, chef för Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Den låga arbetslösheten för med sig att det är svårt att hitta arbetskraft i länet.

– Vi har en väldigt stor efterfrågan inom vård- och omsorg, industri, besöksnäring. Ja, i princip inom alla yrkesområden. Det hänger ihop med pandemin men även med demografiska faktorer. Vi har allt svårare att hitta ersättare när folk går i pension. Det tredje som påverkar är industrisatsningarna, säger hon.

Bland unga, 18–24-åringarna, sjönk arbetslösheten till 6 procent, vilket är en minskning med 2,5 procentenheter jämfört med samma period året innan.

– De som har avslutat gymnasiet har goda chanser att få ett jobb. De som fortsätter att studera ökar chanserna att få ett jobb. Så det stora medskicket till ungdomar som inte fullgjort gymnasiet – gör klart gymnasiet för det är ofta det arbetsgivarna frågar efter, säger Marita Lundgren.

Bland de utlandsfödda är arbetslösheten 12,7 procent, en minskning med 2,4 procentenheter. Det är en arbetslöshetsnivån som är den lägsta sedan september 2008.

– Där har vi en värdefull reserv. När vi pratar med arbetsgivare så märker vi att de upptäckt det. De behöver jobba lite med det här med språkkrav. Flera arbetsgivare har börjat prata om att de kan använda engelska i väntan på att de har lärt sig svenska, säger hon.

Trots låg arbetslöshet men med en förväntan på en växande efterfrågan på arbetskraft så finns det flera utmaningar.

– Det är att vara ett attraktivt län så att vi behåller den arbetskraft vi har och att vi kan attrahera fler att flytta hit och arbeta, säger Marita Lundgren, Arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!