Trots att sommaren är en tid då smittsamma influensor, men även coronasmittan, brukar gå ner så går den upp hittills i sommar i Sverige.
– Ja, läget i Norrbotten är ganska stabilt vad gäller antal fall per vecka. Det är ganska oförändrat de sista veckorna. Nu är det en begränsad provtagning så det är svårt att använda det som mått, men det har inte dragit iväg i antal fall. På sjukhus ligger sju stycken med och det är ungefär som det har varit tidigare. I tidigare pandemier har det först ökat i södra Sverige och sedan hos oss, så man vet inte vad som kommer att hända, men det har inte dragit iväg på något speciellt sätt, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten.
För tre veckor sedan, vecka 24, var hälften av de bekräftade fallen i Norrbotten virusvarianten omikron BA.5.
– Det var för tre veckor sedan så den håller på att ta över och kommer att ta över helt väldigt snart, säger han.
Kommer den ökning som nu sker söderut att komma hit?
– Det är oklart. Om det blir så återstår att se, men risken finns, säger han.
I sommar kommer det att arrangeras festivaler och stora samlingar. Oroar det dig?
– Egentligen inte. Det har varit ganska fritt i flera månader, så den saken i sig oroar inte. Det är mer om den här varianten, BA.5, är bättre på att spridas än tidigare varianter. Det ligger i sakens natur att om en ny variant ska ta över så måste den vara bättre på att spridas.
Blir man sjukare av BA.5-varianten?
– Nej, det finns inga tecken på att man blir mer sjuk utan de allra flesta blir lindrigt sjuka av den. Om man tillhör en riskgrupp bör man vara extra försiktig med att umgås med mycket folk inomhus och framför allt att undvika de som har sjukdomssymptom.
Ser du det som ett problem att inte alla vaccinerar sig och tar de sprutor som erbjuds dem?
– Det är bra om man tar de sprutor som erbjuds. Det som är problematiskt är om de som har risk för att bli svårt sjuka inte tar alla sprutor. Det har visat sig att även om man är vaccinerad så kan man bli lindrigt sjuk och man kan sprida smittan. Att vaccinera sig gör man för att man själv inte ska bli allvarligt sjuk, säger biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson.