Under 2018 uppgick Region Norrbottens kostnad för köpt utomlänsvård till 610 miljoner kronor, en ökning på 6 procent jämfört med de 577 miljoner som var kostnaden 2017. Regionens huvudsakliga kostnad för utomlänsvård är för vård vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Dessutom köps högspecialiserad vård främst från Karolinska sjukhuset, Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset.
Den största ökningen i kostnaden för utomlänsvård gäller regionsjukvård vid Norrlands universitetssjukhus. Den steg med 24 miljoner kronor jämfört med under 2017. En stor del handlar om barnsjukvården som ökat kraftigt i kostnad för ett fåtal extremt dyra vårdkontakter med långa vårdtider. Det handlar om bland annat behandling för barncancer, men även för för tidigt födda barn. Även kostnaden för kardiologi har ökat medan kostnaderna inom allmänkirurgi, lungsjukvård och geriatrik har minskat.
Regionens kostnader steg även för patientens fria vårdval och köp av vård kopplat till vårdgarantin. Där har allt fler patienter fått sina ortopediska ryggoperationer utförda utanför länet inom vårdgarantin. Ingegerd Morian-Andersson, Verksamhetsstrateg vid regionens Hälso- och sjukvårdsenhet förklarar.
– Om vi inser att vi inte klarar av vårdgarantin som är på 90 dagar för behandling eller åtgärd från det att det bestämts att åtgärden ska utföras, så hänvisar regionen patienter via vårdgarantin i första hand till Norrbottens universitetssjukhus.