2013 hade Migrationsverket avtal med 66 företag om tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Efter den senaste upphandlingen har siffran nu passerat 150 stycken. Det stora behovet av platser innebär i princip säkra pengar för leverantören, vilket gör att även företag från andra branscher nu får upp ögonen för asylboendeverksamheten.
– Man reagerar lite när man ser att exempelvis däckfirmor och golvföretag kommer med ansökningar, men det behöver inte vara något negativt med en diversifierad marknad. Det är väl en och annan oseriös lycksökare, men de faller generellt bort när vi åker ut och inspekterar, säger Björn Andrén på Migrationsverkets upphandlingsenhet.
En av de nya aktörerna på asylboendemarknaden är fastighetsbolaget Norrlands Guldklimp AB, som har startat verksamhet i både Vuollerim och Pajala de senaste månaderna. För föreståndaren Sten-Göran Hällestrand, som bland annat har en bakgrund inom Norrbottens Handbollsförbund, är jobbet en ny erfarenhet.
– Jag var ganska nervös på förhand men måste säga att det har gått lättare än jag trodde. Det handlar ju om vanliga människor, som om jag hade hand om ett handbollslag igen. Fast ett stort handbollslag, säger han.
Alla boenden som får avtal med Migrationsverket måste leva upp till vissa baskrav, och så länge de gör det bedöms inte kvaliteten i övrigt när det kommer till vilket boende som får sina platser fyllda.
– Antingen klarar man kraven eller inte, det är ganska svartvitt där. Däremot har de blivit mer och mer preciserade till varje upphandling, nu är vi nere på nivån att vi bestämmer vilken sorts flingor de ska erbjuda till frukost, säger Björn Andrén.
En aspekt som dock inte är särskilt specificerad är frågan om aktiviteter för de boende, vilket också är det som Sten-Göran Hällestrand lyfter fram som den största utmaningen.
– Det får inte bara bli äta, sova, äta, sova hela tiden, vi måste försöka hitta andra saker de kan göra också, säger han.
Amir Shah från Pakistan kom till boendet i Vuollerim för drygt två månader sedan, men har nu bett om att få förflyttas till Kiruna för att komma till en lite större ort.
– Jag var journalist innan jag kom hit och är van vid ett högt tempo. Boendet är jättefint och folket i Vuollerim har varit väldigt stöttande och hjälpsamma, men aktiviteterna här är väldigt begränsade. Sedan kylan kom har vi i princip hållit oss inomhus hela tiden, säger han.