Under 2018 var det 258 personer från Norrbotten som fick skuldsanering, en ökning på nio procent, jämfört med under 2017. Av de norrbottningarna som beviljades skuldsanering var 135 män och 123 kvinnor. Vid årsskiftet hade 802 personer i länet en pågående skuldsanering, att jämföra med 734 året innan.
Fredrik Abrahamsson från Kronofogden förklarar att en stor anledning till att fler personer ansöker om skuldsanering beror på lagändringen som infördes 2016.
– I grunden ligger den här lagändringen som gjordes i november 2016, där förfarandet för att söka skuldsanering har blivit enklare. Det är inte riktigt samma krav på den skuldsatte som det var innan. Man har infört ett par positiva förändringar för gäldenären, betalningsfria månader till exempel gör ju att det blir lite lättare att genomföra, säger Abrahamsson.
Han menar också att Kronofogden tagit över en del av det ansvar som tidigare legat på den som söker om skuldsanering.
– Tidigare skulle man ha koll på hela sin skuldbild, nu behöver man inte ha det utan nu är vår utredningsskyldighet något större. Förut var det nästan regelmässigt att skuldsaneringen löpte över fem år. I dag så gör vi också en juridisk prövning för längden på betalningsplanen och det är inte alls ovanligt att vi förkortar med ett eller två år. Det är också ett par saker som gjort det lättare.
Antalet som ansöker om skuldsanering i länet har också skjutit i höjden sedan 2016 och Fredrik Abrahamsson berättar att det mest troligt kommer ligga på samma höga nivåer framöver.
– Under 2016 var det 270 som ansökte, 2017 var det 420 och 2018 var det 454, så det är en markant ökning sedan 2016 då lagförändringen infördes. Vi räknar med samma inflöde 2019 som 2018, det finns inget som säger något annat just nu.
Det största antalet som beviljats skuldsanering från länet kommer från Luleå kommun, där 66 personer fått skuldsanering. Därefter är det i Piteå där 58 personer fått skuldsanering. Den största ökningen av beviljade skuldsaneringar procentuellt var i Överkalix, där antalet ökade från två till sex, alltså med 200 procent jämfört med 2017.