Han hade inte haft några som helst förkylningstendenser sedan mars 2020, men när smittskyddsläkare Anders Nystedt började röra sig ute bland folk igen i somras kom förkylningen direkt.
– Troligtvis var det covid, även om jag inte testade mig. Sedan dess har jag varit sjuk två gånger till. Att vara förkyld tre gånger på ett halvår har inte hänt sedan jag var tonåring, säger Nystedt.
Att många, som smittskyddsläkaren själv, blir sjuka om och om igen handlar om att immuniteten nu blir väldigt kortvarig.
– Den form av covid som vi haft sedan januari ifjol, alltså omikrons efterföljare, har väldigt låg immunitet och kommer därför lätt tillbaka. De är otroligt smittsamma, så vi kommer nog behöva träffa på covid några varv till innan det blir helt bekymmersfritt.
Av de som testades förra veckan i länet kunde smittskyddsläkaren finna 22 fall av covid, lika många av RS-virus och ungefär hälften hade influensa. Sedan februari har de hittat mellan 15 och 30 fall covid i veckan.
– Nu har vi ju inte samma koll längre av hur det ser ut allmänt i samhället i och med att vi bara testar i äldreomsorgen, sjukvården och på sjukvårdspersonal med symptom. De andra ute på byn har vi en väldigt oklar bild av. Men det är ingen förvåning att det nu blir kluster på arbetsplatser och andra ställen där folk sitter tätt. Det är en pågående smittspridning, ingen tvekan om det.
De som tagit alla sprutor men ändå blir sjuka, vad säger du till dem?
– Det enda man kan säga är ju att det bara är vanliga förkylningar nu. Alla vi som skött oss duktigt och följt rekommendationerna om distans och att stanna hemma kan få ta smällar, för allas våra immunförsvar har tagit semester. Så de äldre och sköra bör absolut fortsätta ta vaccin om det erbjuds. Vi andra som är yngre och piggare kanske kan klara oss utan vaccin framöver.
Reagerar man på andra sätt nu än tidigare när man får covid?
– Ja, delvis. Att lukt och smak försvinner var mer vanligt tidigare. Nu kan det ofta vara magen som reagerar när man får covid. Omikronvarianterna märks mer i magen kan man säga.
Blir du förkyld kan du enligt Nystedt, grovt förklarat, skilja på de olika smittorna på detta vis:
– Covid ger mer åt mag-tarm, influensa ger knallhög feber och RS mer astmaliknade symptom.