Äldre har inte råd att flytta

I en ny rapport från Skattebetalarna och SPF Seniorerna utreds seniorernas läge på bostadsmarknaden. Resultatet är inte positivt och många har helt enkelt inte råd att flytta.

I en ny rapport från Skattebetalarna och SPF-seniorerna så framgår det att många äldre inte har råd att flytta till lägenheter.

I en ny rapport från Skattebetalarna och SPF-seniorerna så framgår det att många äldre inte har råd att flytta till lägenheter.

Foto: Andreas Wälitalo

NORRBOTTEN2018-09-24 05:00

Minst 2000 kronor mer i månaden. Det är hur mycket dyrare det blir för ett seniorhushåll som flyttar från villa till lägenhet, enligt rapporten från Skattebetalarna och SPF seniorerna. Utöver denna kostnad pekas även de så kallade flyttskatterna, det vill säga reavinstskatten vid försäljning av bostaden och ytterligare kostnader i samband med försäljningen ut som extra problematiska för seniorhushållen.

I dag är seniorhushållens månadskostnader förhållandevis låga då de har amorterat på sina lån under en längre tid. Den nuvarande månadskostnaden för bostadsrätter är generellt sett betydligt högre, detta även om man söker sig till en mindre bostad. Bristen på billiga lägenheter är ett problem, menar Bengt Ingesson, ordförande för SPF-seniorerna i Norrbotten.

– Jag ser ju hur nyproduktionen, de hyreslägenheter som finns, är väldigt dyra. Ska du ha en tvåa eller trea så ligger du på runt 10 000 i månaden. Ska du köpa en bostadsrätt så är du i ungefär samma situation, det byggs för lite och för dyrt.

Ingesson menar att den ökade kostnaden också kan få äldre att avstå från att flytta helt och hållet.

– För en pensionär som flyttar från en månadskostnad på kanske 3000-4000 kronor till att plötsligt ha 10 000, så blir det svårt för dem även med bostadstillägg. Det gör ju att många drar sig från att flytta och sitter kvar hemma.

Ett annat problem för många som har ägt sin bostad i flera årtionden är att de på sätt och vis straffas i beskattningen då denna inte tar inflationen i beräkning. Om du på 80-talet köpte en villa för en miljon, men säljer den för tre miljoner i dagens värde, så är din reavinstskatt ändå 22 procent av två miljoner. Detta innebär att de som har ägt en bostad längre beskattas på mer pengar. Leif Wikman, bostadsansvarig på PRO Norrbotten, menar att detta förhindrar äldre från att flytta.

– Jag tror att om man gjorde om reavinstskatten så att den blev lägre så skulle fler av oss äldre flytta till en bostad som är bättre anpassad för våra behov. Det gör också att man får igång en flyttkedja. Exempelvis att en barnfamilj kan köpa den äldre villan till bra pris, att deras lägenhet kan övertas av ett par utan barn eller med ett barn, att deras lägenhet i sin tur kan övertas av två personer som flyttar ihop och att deras två lägenheter i sin tur blir lediga för ungdomar som flyttar hemifrån.

Vet du någon som vill flytta från huset, men tycker att det blir för dyrt? Hör av dig till: filip.ohman@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om