Under 2022 upphör de sista frisktandvårdsavtalen som Region Norrbotten beslutade att upphöra med 2019. Det innebär att patienter mellan 24 och 79 år kan få vänta i upp till fem år innan de kallas till undersökning hos Folktandvården.
– Vi har färre resurser nu än vi hade tidigare, det innebär att vi inte kan leva upp till de juridiskt bindande avtal som frisktandvårdsavtalen var, säger Maria Pettersson, tandvårdschef på Region Norrbotten.
Hon är stolt över att Folktandvården fortfarande lyckas tillgodose behovet av tandvård hos barn och unga i länet.
– När det gäller unga upp till 23 år kallar vi 98 procent i tid. Vi har en väldigt tydlig prioritering som vi jobbar efter och på den står barn och unga högt, säger Maria Pettersson.
Först prioriterar Folktandvården akuta besök. På andra plats kommer barn och unga upp till 23 år. På tredje plats prioriteras patienter med så kallat särskilt tandvårdsstöd.
– Det är bland annat patienter med vissa sjukdomar och patienter som är omsorgsberoende, säger Maria Pettersson.
Därefter kommer alla över 80 år och slutligen den största gruppen, "övriga vuxna" 24-79 år.
– Vi har precis fått nya nationella riktlinjer för tandvård från Socialstyrelsen och där trycker man på att de som har god munhälsa behöver inte gå till tandläkaren så ofta, kanske var tredje–var fjärde år, säger Maria Pettersson.
Hon poängterar att Folktandvården alltid tar emot patienter med akuta besvär.
Region Norrbotten jobbar aktivt med att rekrytera ny personal inom alla tandvårdsyrken.
– Vi erbjuder stipendier och sommarjobb till dem med Norrbottensanknytning, så att de kan komma och se hur bra det är att jobba i Norrbotten. Vi har även ett prova på-koncept samt att vi är med och arrangerar en tandsköterskeutbildning på distans i Luleå.
I Luleå har merparten av de privata tandvårdsklinikerna under hösten satt stopp för nya listningar.
– Vi har inte kapacitet att ta emot nya patienter, vi har tagit emot akuta besök, men vi kan inte ta emot fler som vill lista sig hos oss, säger tandläkaren Felix Schneider, som driver Tandkliniken Hermelinen.
Han menar att det är en fråga om arbetsmiljö och patientsäkerhet.
– Om vi försöker dela på oss och jobba på två, tre, fyra rum samtidigt är det personalen som i slutändan får sjukskriva sig. Det är inte patientsäkert heller, säger han.
En tandsköterska hos en privat tandläkarklinik i Luleå beskriver det som hjärtskärande att behöva neka nya patienter med akuta besvär.
– Man hör verkligen hur frustrerade de är, de som ringer akut. Många av dem har sökt hos Folktandvården, som har haft fullt för dagen så patienterna har hänvisats till att ringa in igen nästa dag eller söka privat, säger hon.
Den klinik hon arbetar på håller stängt under jul och nyår på grund av att de för tillfället står helt utan tandläkare.
– Vi har en tandläkare som kommer tillbaka från en längre ledighet i mitten av januari. Vi söker också fler tandläkare. Det är så viktigt att det är bra, kompetent personal. Våra patienter är väldigt betydelsefulla för oss och vi vill ge den bästa vården, men man kan inte göra mer än man mäktar med, säger tandsköterskan.