Mäklare inför rätta i stor ekonomisk härva

Nio rättegångsdagar som avhandlas på en dryg månad. Nästa vecka ställs en mäklare från länet inför rätta i ett stort ekonomiskt brottsmål i Skellefteå tingsrätt.

På onsdag är det dags i rätten för en mäklare från Norrbotten som åtalas för delaktighet i en stor ekonomisk härva.

På onsdag är det dags i rätten för en mäklare från Norrbotten som åtalas för delaktighet i en stor ekonomisk härva.

Foto: Montage

Norrbotten2022-08-08 05:00

Mäklaren, som verkar på en ort i Norrbotten, åtalas för att ha upprättat kontrakt avseende överlåtelse av fastigheter till ett totalt värde av 7 385 000 kronor.

Påståendet som riktas mot den misstänkte mannen, som är i 70-årsåldern, från kammaråklagare Niklas Jeppsson på ekobrottkammaren i Umeå är att han medverkat i åtgärder i penningtvättssyfte. Enligt åklagaren rör det sig om 14 fastighetsaffärer där betalningar erlagts av annan än köparen.

Finansieringen har skett från utländska bolag och köparen har förvärvat ett stort antal fastigheter på ett liknande sätt på kort tid, menar åklagaren.

Jeppsson konstaterar även att köparen varit av utländsk härkomst och inte stadigvarande i Sverige.

Den huvudmisstänkta kvinnan, som är i 50-årsåldern och har verkat i Boliden i Västerbotten, greps i juli på Arlanda när hon var på väg att borda ett plan till Oslo. Biljetter var även bokade för vidare resa till Bulgarien.

Vid det tillfället var ett reseförbud upprättat mot kvinnan efter att hon inte infunnit sig när rättegången var planerad att starta i maj.

Mäklaren förnekar brott.

– Det stämmer att han har upprättat köpehandlingar. Men han har inte hanterat några pengar och vi anser att han då inte kan ha gjort sig skyldig till näringspenningtvättbrott, säger Jonas Westerlund, advokat som försvarar mäklaren.

Den huvudmisstänkta kvinnan och en närstående kvinna till mäklaren bestrider även de brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!