Åklagaren: "Det är så lagstiftningen är utformad"

Åklagare Ulf Hansson svarar på den kritik som riktas mot myndighetens arbete att bevilja tillträdesförbud i butik. "Det är så lagstiftningen är utformad", säger han.

"Vi kommer aldrig att hamna i en sådan situation att alla får bifall, det är nog en utopi", säger åklagare Ulf Hansson om antalet beviljade tillträdesförbud i butik.

"Vi kommer aldrig att hamna i en sådan situation att alla får bifall, det är nog en utopi", säger åklagare Ulf Hansson om antalet beviljade tillträdesförbud i butik.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrbotten2023-01-22 06:00

Åklagare beslutar om en person ska portas från en butik.

– Vi gör en helhetsbedömning av det som åberopas för att bedöma om det finns särskilda omständigheter som gör att det finns risk att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Det sker alltså en riskbedömning, man tittar på allt, säger Ulf Hansson, senior åklagare vid Utvecklingscentrum.

Det handlar om att titta på allt från vad de inblandade sagt, till tidigare domar, strafförelägganden och åtalsunderlåtelse mot individen.

Domar som inte vunnit laga kraft, och uppgifter i en förundersökning, kan även beaktas.

– Man väger för och emot i två olika vågskålar.

Handlare och branschorganisationen Svensk handel är dock kritiska till att få tillträdesförbud beviljas. De anser att myndigheten nekar om det inte finns flera anmälningar eller fällda domar, fast det inte är ett specifikt krav.

– Det är så lagstiftningen är utformad. Det framgår dels av lagstiftningen men också utav förarbetet till den, att det ska vara en klar och konkret risk för brott eller allvarliga trakasserier i eller mot butiken. Det är en rätt så hård skrivning, vi använder den lagstiftningen som finns.

Bör inte det då stå i lagen?

– Allt kan inte skrivas i en lag. Hur lagen ska tolkas framgår ofta utav förarbetet och rättsfall, prejudicerande domar ifrån till exempel Högsta domstolen. Vill man ha till en lagändring får man gå en annan väg.

Åklagarområde Nord-Mitt

Åklagarområdet har beslutat om flera tillträdesförbud i butik från mars 2021 till november 2022. Statistiken nedan redovisas enligt denna modell:

Åklagarkammare: Tillträdesförbud - Ej tillträdesförbud - Ärendet avskrivs.

Uppsala: 12-13-0

Västerås: 5-16-1

Gävle: 5-11-0

Umeå: 16-17-1

Luleå: 17-28-1

Östersund: 8-17-0

Sundsvall: 19-17-1

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!