8 av 10 arbetsgivare brister i arbetsmiljön

Åtta av tio arbetsgivare i riskbranscher brister i sin arbetsmiljö. Det har kommit fram efter tillsynsinsatser av Arbetsmiljöverket. "Det är beklagligt att arbetsmiljöarbetet inte prioriteras högre", säger Mattias Hedengren, Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets inspektioner har uppdagat brister hos arbetsgivare i riskbranscher.

Arbetsmiljöverkets inspektioner har uppdagat brister hos arbetsgivare i riskbranscher.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Norrbotten2022-11-01 09:00

Över 60 förbud och över 330 sanktionsavgifter utfärdades mot arbetsgivare efter att Arbetsmiljöverket genomfört 7 737 inspektioner och 2 356 uppföljningar hos 4 934 arbetsställen i Sverige. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket, Nollvision 2018–2022.

– Det är beklagligt att arbetsmiljöarbetet inte prioriteras högre i några av de mest riskutsatta branscherna, vilket är allvarligt då arbetstagare riskerar att bli sjuka, skadas eller i värsta fall dö på arbetet. Vi vet utifrån olycksstatistik att det här är branscher och arbetsområden med stora risker, säger Mattias Hedengren, regionchef för region Mitt och projektägare för Nollvisionsprojektet.

De två största branscherna som inspekterades under tiden 2018-2022 var tillverkning och byggverksamhet med syftet att bidra till regeringens arbetsmiljöstrategi om en nollvision mot arbetsolyckor i arbetslivet. Att så många företag fick anmärkningar tror Mattias Hedengren har en förklaring.

– Den egentliga orsaken är att man saknar kunskap om hur man ska riskbedöma sin verksamhet och att man då också saknar kunskap om de risker som är förknippade med det man utför inom ramen för sin verksamhet, säger han.

I Norrbotten och Västerbotten har byggbranschen växt mycket i och med de senaste årens industrialisering, vilket kan innebära ytterligare krav på säkerhetsarbetet.

– Vi kommer inte att kunna göra allt arbete på egen hand och hjälpen kommer i många fall från andra länder. Vi ser en ökad internationalisering och det kan vara företag som har en helt annan säkerhetskultur än vår. Då måste man jobba på ett mer förebyggande sätt och tänka på hur man introducerar, implementerar och följer upp ett bra säkerhetsarbete. Hur man till exempel hanterar frågan om språkproblem, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig på Byggföretagen Norrbotten.

Trots de brister som uppdagats ser inte Mattias Hedengren att sanktionerna behöver skärpas.

– Arbetsgivare generellt vill inte att någon ska skadas på arbetsplatsen så i första hand handlar det om att de måste stärka upp på kunskapssidan så de blir medvetna om vilka risker de har och att de åtgärdar dem, säger regionchefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!