7 snabba tips för dig som vill bygga nytt hus

Läs på, tala med vänner och bekanta och planera ordentligt. Då undviker du eventuella fallgropar som oväntade utgifter och långa väntetider. Här är snabba sju tips för dig som går i husbyggartankar.

Att anlita en grävmaskinist för att planera tomten kostar pengar.

Att anlita en grävmaskinist för att planera tomten kostar pengar.

Foto: Pressbild Volvo

Norrbotten2021-04-24 06:00
undefined
Det är viktigt att ha koll på sin privatekonomi.

1) Ha en budget

Kontakta banken så tidigt som möjligt för att få reda på vilken budget du har att röra dig med. Tillsammans med banken tar man fram en hushållskalkyl som tillsammans med en kreditbedömning blir underlag för lånelöftet – det vill säga hur stort belopp man kan låna.

undefined
Att anlita en grävmaskinist för att planera tomten kostar pengar.

2) Läs på om byggprocessens steg och alla utgifter

Lär dig byggprocessens alla steg. Det kan handla om förhandsbesked, bygglov, startbesked och slut- och garantibesiktning. Försök även göra en rejäl kalkyl av alla tänkbara utgifter. Det kan handla om allt från tomtkostnad och anslutningsavgifter till markarbeten, elinstallationer och invändiga materialval. Men även kostnader för lagfart, nybyggnadskarta, kontrollansvarig och förhandsbesked.

undefined
Senaste åren har Hällbacken i Luleå fått nya småhus med jämna mellanrum.

3) Fråga andra husägare och sök information

Hör dig för med vänner och bekanta för tips och råd. Bli hobbyexpert och undvika eventuella överraskningar. Förberedelse ger dig kontroll och gör det enklare att ta framtida beslut. Man kan aldrig bli för påläst – läs forum, hussajter och bloggar för inspiration.

undefined
Skatteverket kan ge dig stöd i inledningsfasen ab projektplaneringen.

4) Begär in flera olika offerter och ta referenser

Ta in och jämför offerter från flera olika husleverantörer för att skapa dig en bild. Be företaget om referenser till tidigare kunder och jämför noggrant vad som ingår i de olika offerter du tar in. Kontrollera om företaget har skulder genom att kontakta Kronofogden eller Skatteverket. Be företaget om försäkringsbevis och intyg på att företaget har alla behörigheter.

undefined
Det kan hända att husbyggen försenas på grund av exempelvis brist på material.

5) Låt planeringen ta tid och ha en bra tidsplan

Genom bra planering undviker man hetsen och stressen över att inte få flytta in i tid. Var beredd på att det ibland kan ta längre tid på grund av oförutsedda väntetider, långa handläggningstider eller försenade leveranstider. Genom att planera hela byggprocessen i detalj kan man skapa sig en realistisk tidsplan.

undefined
Om du själv anlitar flera olika företag som utför olika delar av bygget är det du som konsument som själv har det övergripande ansvaret. Det är du som måste sköta kommunikationen mellan de olika företagen och det är ofta du som har ansvaret för arbetsmiljön.

6) Lär dig olika utförandeformer

Det finns olika utförandeformer när det gäller att bygga ett nytt hus. Antingen så anlitar du själv olika företag som utför olika delar av bygget åt dig, eller så anlitar du enbart ett företag som sköter allting (totalentreprenad). Vid en totalentreprenad har du en avtalspart och det är ett företag som ansvarar för hela bygget gentemot dig som konsument. 

undefined
Se till att ha ett skriftligt avtal.

7) Ha rätt avtal och försäkringar

Det är viktigt att du och företaget du anlitar har ett skriftligt avtal där det framgår tydligt vad som ska göras, vad det kommer att kosta samt hur lång tid som arbetet får ta. Finns det inget skriftligt avtal blir det svårt att bevisa efteråt vad som har sagts. Det blir också mycket svårare att ställa krav på företaget om någonting går fel. Se även till att ha rätt försäkringar.

Källor: anticimex.se, boverket.se, gar-bo.se, hallakonsument.se och kontrollbolaget.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!