– Med krav på avloppsdeklarationer skulle de här avloppen vara åtgärdade för länge sedan. Nu har vi istället 240 000 enskilda avlopp som har varit olagliga i 50 år, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp.
I Norrbotten finns 20 600 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. I landet som helhet beräknas 25 procent av avloppen sakna annan rening än slamavskiljning och därmed vara olagliga. Om Norrbotten antas vara representativt för riket innebär det 5 100 olagliga avlopp.
En enkät till kommunerna i Norrbotten visar att det under 2018 beviljades tillstånd för att åtgärda 1,64 procent av de små avloppen. Sett till åtgärdstakten under de senaste tre åren tar det 53 år innan alla enskilda avlopp i Norrbotten håller tillräcklig standard.
I somras lämnades utredningen om hållbara vattentjänster över till regeringen. I den föreslås införandet av en avloppsdeklaration som skulle innebära att de som har ett avlopp som inte är kopplat till kommunens reningsverk ska låta en oberoende part undersöka statusen på avloppet vart sjunde år.
– Orenat avloppsvatten i dricksvatten och badsjöar är ett allvarligt problem och beror ofta på dålig rening och läckage från enskilda avlopp. Avloppsdeklarationer skulle underlätta kommunernas prioritering av tillsynen och ge fastighetsägaren ett kvitto på hur väl den egna avloppsanläggningen fungerar, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd.